Leegstaande kamer in verval

De Belg wil best wel een duurzame woning, maar niet tegen elke prijs. De energiefactuur blijft een zware brok voor heel wat gezinnen. Ze willen die kost dan ook drukken, maar niet ten koste van alles. Belgen zijn dan ook weinig energie-efficiënt. Erger nog is dat uit een recent bevraging maar liefst 15% van de gezinnen buist op het vlak van energie-efficiëntie. 

 

Een energieleverancier en marktonderzoeksbureau iVOX, bevroegen recent duizend Belgen. Eén van de belangrijkste conclusies was dat de investering in de renovatiekost een grote struikelblok is voor heel wat gezinnen. Ze kijken enkel naar de onmiddellijke kost, maar niet naar de besparingen op langere termijn. 

 

Amper woningen gerenoveerd

 

Belgische woningen behoren tot de oudste van Europa en dat zorgt dan ook voor een groot energieverbruik. Eerder gaven we al tips mee hoe je dit energieverbruik kunt terugschroeven. Renoveren kan ook een oplossing zijn, maar al bij al gebeurt dat weinig in ons land. Hoewel 60% van onze huizen ouder is dan 50 jaar, worden er jaarlijks amper drie op de duizend woningen gerenoveerd. 

 

Belg weinig energie-efficiënt

 

Heel wat Belgen blijken hun eigen woning te buizen op het vlak van energie-efficiëntie. Meer dan de helft van de Belgen geef aan duurzaam verwarmen belangrijk te vinden. interessant want verwarmen vormt een pittige kostenpost op je energiefactuur. Verwarmen is goed voor ongeveer 60% van de energiekost. Het is dus zeker de moeite waard om dit aan te pakken. 

 

Energiefactuur drukken reden om te renoveren 

 

Voor 9 op 10 Belgen blijkt het drukken van de energiefactuur de belangrijkste reden om te renoveren. In mindere mate speelt ook de impact op het milieu en de waarde en comfort verhogen mee. 

 

Belg kijkt te weinig naar voordelen op lange termijn 

 

De Belg blijkt bereid om gemiddeld € 5.971 te investeren in de energie-efficiëntie van zijn woning. Een kost die vaak afschrikt, maar waar je al heel wat ingrepen mee kunt uitvoeren. Ingrepen die op lange termijn een veelvoud opleveren. Jammer, want de voordeligste energie is degene die niet verbruikt wordt. 

 

Onmiddellijk besparen op je energiefactuur 

 

Wil je onmiddellijk besparen op je energiefactuur? Begin dan alvast met de energietarieven te vergelijken op Tariefchecker.be. Ook op deze manier kun je honderden euro’s per jaar besparen. Misschien het ideale spaarpotje om de renovatie toch te realiseren?