Euros geld energiekosten

Dat we als Belgen te veel betalen voor onze elektriciteit, dat is al langer bekend, maar beteren doet het er niet op. De vraag is nog maar of de nieuwe regering – als die er al komt – er wat aan gaat doen. Uit een recent onderzoek naar de energietarieven blijkt dat enkel Denen en Duitsers meer betalen voor hun elektriciteit. Eerlijkheidshalve moeten we wel meegeven dat de gastarieven dan weer tot de laagste in Europa behoren.

België hanteert dure elektriciteitstarieven

Eurostat berekende dat de gemiddelde elektriciteitsprijs in Europa midden vorig jaar 21,1 euro per 100 kWh bedroeg. In België zaten we daar met 29,4 euro een heel stuk boven. De verschillen in Europa zijn dan ook groot. Bulgarije is veruit het goedkoopste land met 10,4 euro per 100 kWh. Natuurlijk moet je appelen met appelen vergelijken, want het inkomen ligt in Oost-Europese landen natuurlijk ook een stuk lager. Houden we rekening met de koopkracht, dan blijken Nederland, Finland en Luxemburg de voordeligste landen, terwijl België na Portugal, Duitsland en Spanje het duurste land is.

Als we de gastarieven bekijken dan scoort België wel goed. De gemiddelde prijs gasprijs in Europa was 6,7 euro per kWh en daar blijven we met 6,3 euro onder.

Energietaksen niet buitensporig

Houden deze tarieven in dat de overheid eigenlijk stiekem een tweede belastingbrief aan de burgers bezorgd? Dat blijkt wel mee te vallen. De taksen en heffingen op elektriciteit zijn goed voor 32% van de energiefactuur, terwijl het Europese gemiddelde op 37% ligt. Voor gas ligt dit dan weer op 21%, terwijl het Europese gemiddelde op 27% ligt. Al bij al blijken we het dus toch nog niet zo slecht te doen … We kunnen dus niet stellen dat de energietaksen vergeleken met andere Europese landen buitensporig hoog zijn.

Wil jij besparen op je energiefactuur?

Hoewel we dus al bij al gemiddeld scoren op het vlak van energietarieven wil je waarschijnlijk toch besparen op je energiefactuur. Weet dat dit perfect mogelijk is via Tariefchecker. Door simpelweg je energietarieven jaarlijks te vergelijken kun je honderden euro’s per jaar besparen. Zo scoor je misschien nog een heel stuk beter dan het Europese gemiddeld.

Bron: Het Nieuwsblad