Belgen betalen te veel voor energie

De CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) pakte deze week uit met een update van haar studie uit 2015. Hierbij werden de productportefeuilles van de energieleveranciers onderzocht. Destijds bleken de duurste energiecontracten de boventoon te voeren en er waren ook opvallend genoeg heel wat slapende contracten. Nu 2 jaar later blijkt de situatie amper verbeterd!

 

Duurste elektriciteitscontracten voeren de boventoon

 

De 10 duurste elektriciteitsproducten blijken in Vlaanderen nog steeds 66% van de markt te vertegenwoordigen, terwijl de 10 goedkoopste amper 24% van de gezinnen bereikt. Wallonië scoort op dit vlak amper beter met respectievelijk 50% en 14%. In Brussel gebruikt 28% de duurste elektriciteitsproducten en amper 9% de goedkoopste. Schrikbarend!

 

Als we gaan kijken naar de aardgasproducten is ook daar de situatie niet om vrolijk van te worden. De duurste aardgascontracten zijn in Vlaanderen goed voor 47% van de markt, terwijl 27% van de Vlamingen van de goedkoopste tarieven gebruik maakt. In Wallonië betalen ze zo mogelijk nog meer. 54% van de Walen hangt vast aan de duurste contracten, terwijl amper 21% van de goedkoopste tarieven gebruik maakt. In Brussel is de situatie niet beter. 41% zit er in de duurste categorie en slechts 6% in de goedkoopste.

 

Heel wat klanten betalen te veel

 

De CREG trekt als conclusie dat de consument wel actief is op de markt, maar dat het steeds dezelfde consumenten zijn die vergelijken en van leverancier veranderen. De overgrote meerderheid van de consumenten blijft dus passief en betaalt bijgevolg te veel. Heel wat oudere en dure contracten blijven gewoon doorlopen, zonder dat de consument actie onderneemt.

 

Vergelijken en switchen loont

 

Als laatste waarschuwing wijst de CREG ook nog op de dure verlengingscontracten. Ze geven aan dat op contracten met een langere looptijd (langer dan 3 jaar) fikse besparingen mogelijk zijn. Zij berekenden dat de gemiddelde Vlaming per jaar ongeveer 182 euro kan besparen op elektriciteit en 521 euro op aardgas. Een stelling die we bij Tariefchecker al eerder onderschreven en communiceerden.

 

Deze studie bewijst nog maar eens dat vergelijken loont en je een stevige duit kan opleveren. Met de tool van Tariefchecker vergelijk je in een mum van tijd, zowat alle leveranciers op de Belgische markt en kies je  voor de voordeligste. Vergelijken en switchen kan je een serieuze besparing opleveren en met Tariefchecker kost het geen moeite. Waarom zou je het niet doen als zelfs de CREG het aangeeft?