Dat de gemiddelde Belg niet echt zuinig omspringt met zijn energieverbruik is nog maar eens bewezen. Nochtans stijgen de energietarieven volcontinu en behoren onze tarieven bij de duurdere op de Europese markt, maar die trigger is blijkbaar niet groot genoeg om ons in beweging te zetten.

 

Een Europese daling

 

Terwijl het gemiddelde verbruik in de rest van Europa daalde, verbruikt de Belg een stuk meer in vergelijking met 25 jaar geleden. Niet alleen het energieverbruik vertoont overigens een stijgende trend, we verbruiken ook meer fossiele brandstoffen (ruwe olie, aardgas, steenkool, …). Bovenstaande trend blijkt uit de cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

 

Hoewel de afgelopen jaren de economische groei in Europa een stevige vlucht nam, werd het energieverbruik met 2,5% teruggedrongen. Goed voor een verbruik van 1.626 miljoen ton olie-equivalent (Mtoe). De cijfers dateren wel van 2015, recentere zijn er nog niet beschikbaar.

 

Belgen verbruiken meer energie

 

Dwars tegen de Europese trend in, steeg het verbruik van de Belgen de afgelopen 25 jaar van 48,6 Mtoe naar 54,2 Mtoe in 2015. Ook het verbruik van fossiele brandstoffen steeg met een volledige procent. Terwijl grote verbruikers als Duitsland en Verenigde Koninkrijk er wel in slaagden hun verbruik te doen dalen, ging in het in België de verkeerde richting uit. Overigens waren de Baltische staten de beste leerlingen van de klas, met de grootste daling.

 

Geen eenduidig beeld bij fossiele brandstoffen

 

Bij het verbruik van fossiele brandstoffen doet België het minder slecht. Het gemiddeld Europees verbruik daalde wel met 10%, maar grootverbruikers doen het toch nog een stuk slechter dan België. Zo is er in Duitsland nog steeds een aandeel van 84% fossiele brandstoffen en in Nederlands zelfs 93%. België moet dus niet blozen met zijn aandeel van 82%. Finland, Zweden en Frankrijk zijn hier de voorbeeldlanden met minder dan 50% aandeel van het totale verbruik aan fossiele brandstoffen.

 

België en heel Europa is voor die fossiele brandstoffen wel steeds meer afhankelijker van het buitenland. Voor 73% van de totale behoefte is Europa afhankelijk van het buitenland, maar liefst 20% meer dan 50 jaar geleden. Specifiek in België was er een toename van 97% naar 102%, waarbij vooral gas de doorslaggevende factor is.

 

Voordeliger verbruiken

 

Het feit dat we meer verbruiken dan 25 jaar geleden hoef je daarom niet in je portefeuille te voelen. Op Tariefchecker vergelijk je alle prijzen van de energieleveranciers die in België actief zijn en pik je er de goedkoopste uit. Fikse besparingen zijn mogelijk, door simpelweg de Tariefchecker te gebruiken!

 

 

Bron: HLN.be