De afgelopen dagen was er weer veel commotie rond de digitale meter. IBM België en het Franse Sagemcom zullen deze gaan fabriceren. Deze digitale meters zullen echter voor een meerkost van 1,5 miljard euro zorgen en de vraag is dan natuurlijk: wie gaat dat betalen?

 

Installatie gespreid over 15 jaar

 

Vanaf eind dit jaar zullen de eerste ‘slimme meters’ geïnstalleerd worden. Het gaat om een gefaseerde installatie en de hele operatie zal 15 jaar in beslag nemen. Op termijn zullen deze slimme energiemeters alle mechanische gas- en elektriciteitsmeters vervangen. In heel wat andere Europese landen is dat trouwens al het geval, Vlaanderen hinkt dus stevig achterop. Eerder schreven we al over de voordelen van de digitale meter, maar nu heeft de VREG ook een nieuwe website gelanceerd die alle informatie verschaft over deze digitale meter

 

Een website die alle info bundelt

 

Op de website www.digitalemeter.be vind je alle mogelijke informatie over dit toestel. Je krijgt er antwoorden op vragen als:

 

  • Hoe ziet een digitale meter eruit?

  • Waarom moet iedereen een digitale meter krijgen?

  • Wat doet een digitale meter?

  • Wat zijn de voordelen van een digitale meter?

 

Houd je niet zo van lezen, dan kan je ook een leuke video bekijken. Deze legt je in amper 1,5 minuut alles uit wat je moet weten over de digitale meter.

 

Antwoorden op prangende vragen

 

Een aantal zaken die duidelijk worden op de site? De kosten van de digitale meter worden gesolidariseerd en verwerkt in de nettarieven. Vraag je zelf een digitale meter aan, dan draai je ook zelf op voor de kosten. Volgens de site van de VREG zal een gemiddeld gezin jaarlijks ongeveer 16,36 euro meer betalen voor elektriciteit en 11,59 euro voor gas. (Ver)bouwers, eigenaars van zonnepanelen en mensen met een budgetmeter zullen de eerste zijn die een digitale meter krijgen. Behoor je niet tot die groep, dan is het mogelijk er sneller eentje aan te vragen, maar weet dan wel dat je volledig voor de kosten opdraait.

 

Switchen compenseert deze kost

 

Wil je minder in plaats van meer betalen voor je energie? Vergelijk dan de verschillende energieleveranciers en hun tarieven op Tariefchecker. Kies je voor de goedkoopste oplossing en switch je, dan kan je al snel tientallen tot honderden euro’s besparen.