Zon schijnt over een veld

Dat de Vlaming steeds energiebewuster bouwt is een feit. 6 op de 10 nieuwbouwwoningen heeft immers een energiepeil van E30, wat quasi energie neutraal is. Dit werd meegedeeld bij de opening van Batibouw. Bijna Energie Neutraal bouwen zit dus stevig in de lift.

Vlaming bouwt Bijna Energie Neutraal

Hoewel de BEN-normen pas in 2021 verplicht worden, houden de Vlamingen die een nieuwbouw neerzetten hier nu al duidelijk rekening mee. Uiteraard helpen de premies daar een handje bij, maar ook een groter bewustzijn speelt een rol. Een energiezuinige woning komt niet enkel het milieu, maar ook de eigen portefeuille en het wooncomfort ten goede.

De jongste EPB-cijfers baseren zich op het cijfermateriaal uit 2016. Daaruit blijkt het gemiddelde E-peil E28 te zijn, twee punten onder de norm die tegen 2021 gehaald moet worden. Zelfs de strengere norm van E20 wordt nu al in 38% van de nieuwbouwwoningen gehaald.

Zonnepanelen zijn populair bij BEN

De EPB-cijfers geven ook elk jaar de evolutie van de hernieuwbare energie weer. Zonnepanelen blijven bij de Vlaming overduidelijk het populairst. Maar liefst 74% van alle woningen beschikken over zonnepanelen. Spreek je enkel over nieuwe woningen, dan stijgt dit cijfer naar 86%. In 55% van de gevallen gaat het enkel om zonnepanelen, terwijl in 17% van de gevallen het om een combinatie met een warmtepomp gaat.

Doe jij aan Bijna Energie Neutraal bouwen?

Heel wat Vlamingen zijn al overstag gegaan voor bijna Energie Neutraal Bouwen. Loop jij ook al voor op de nieuwe wetgeving en behoor jij bij de beste leerlingen van de klas? Wist je dat je BEN perfect kunt combineren met besparen op je energiefactuur. Vergelijk de leveranciers op Tariefchecker en bespaar honderden euro’s per jaar. Reken maar dat je zo al aardig wat geld van het energie neutraal bouwen kunt terugverdienen.