hoge afrekening energiefactuur

Een rapport van de VREG uit augustus 2014 toont dat in 2013 86.671 betaalplannen in Vlaanderen werden aangevraagd, tegenover 75.255 aanvragen in 2012. Dat betekent dat 15% meer Vlaamse gezinnen een té hoge factuur kregen van hun energieleverancier om ze in een keer te kunnen betalen. De VREG geeft een aantal tips en richtlijnen aan de leveranciers toe om hun betalingsplannen te verbeteren, wij geven tips om te hoge facturen te vermijden!

Beginnen bij het begin: vanwaar komt die hoge afrekening?

Aangezien je meter eenmaal per jaar wordt uitgelezen door de distributienetbeheerder betaal je elke maand een voorschotfactuur. Wanneer je meterstanden gekend zijn berekent je energieleverancier de werkelijke verbruikskost en is de afrekening het verschil met de reeds betaalde voorschotten. Als de voorschotten te laag waren ingeschat kan de afrekening een hoge factuur zijn.

Hieronder volgen 5 concrete tips om die hoge afrekening te vermijden.

TIP 1: Zorg voor zo scherp mogelijke energietarieven

Voor een gemiddeld gezin dat gas en elektriciteit verbruikt loopt het verschil in energiekost al snel op tot 300 à 400 euro per jaar. Zorgen dat je elk jaar opnieuw de scherpste energietarieven hebt kan het verschil betekenen tussen geld terugkrijgen of moeten bijbetalen. De energietarieven met elkaar vergelijken kan je op onze energievergelijker.

In dit opzicht is het ook aantrekkelijk een vaste prijs te kiezen. Dat is namelijk 1 variërende parameter minder bij de schatting van het voorschotbedrag. Zo vermijd je bij een plotse winterprik dat niet alleen je verbruik maar ook je aardgasprijs bijvoorbeeld snel de hoogte in gaat.

TIP 2: Overschat je voorschotbedrag

Zo goed als alle energieleveranciers laten toe dat je je voorschotbedrag laat aanpassen. Zij schatten namelijk op basis van het verbruik van je woning van de afgelopen 3 jaren. Als je zelf redenen hebt om aan te nemen dat je meer of minder zou verbruiken kan je dat doorgeven aan je leverancier en je voorschotbedrag laten aanpassen.

Als je je voorschotbedrag met een 20-tal euro’s per maand verhoogt bouw je zo op een jaar tijd een extra buffer van 240 euro in. Dat kan het verschil zijn tussen bijbetalen of terugkrijgen, want wat je teveel betaalt met je voorschotbedragen krijg je terug bij je afrekening.

TIP 3: hou je energieverbruik in het oog

Als je halverwege het jaar al zou opmerken dat je verbruik 10% hoger ligt dan vorig jaar (bijvoorbeeld omdat je tienerdochter plots elke dag een uur onder de douche staat), laat je voorschotbedrag dan aanpassen.

Je verbruik kan je aflezen op je meterkast. Je laatste afrekening vermeldt de meterstand sinds de netbeheerder hem kwam uitlezen. Voor elektriciteit kan je eenvoudigweg het verschil in indexen bekijken, voor gas moeten je indexen nog omgerekend worden van kubieke meter naar kilowattuur. Je laatste afrekening vermeldt in principe je calorische bovenwaarde (uitgedrukt in kilowattuur per kubieke meter [kWh/m³]), en anders kan je werken met de gemiddelde waarde van 10 kWh/m³. 1000 m³ gas komt dus ongeveer overeen met 10.000 kWh.

Zou je geïnteresseerd zijn in een tooltje dat je meterstanden automatisch omrekent naar je verbruik en vergelijkt met je vorige meterstanden? Laat het even weten in de comments hieronder!

TIP 4: anticipeer op stijgende kosten door veranderende wetgeving of marktsituaties

Jaarlijks wijzigen de netkosten onder het toeziend oog van de regulatoren (VREG voor Vlaanderen, CREG op het federale niveau). De verwachting is dat van zodra de bevriezing van de netkosten – ingesteld door Johan Vande Lanotte in 2013 – afgelopen is, de totale elektriciteitsfactuur met 30% kan stijgen. Als je weet dat de netkosten nu al meer dan de helft van je energiefactuur bedragen begrijp je dat sterk stijgende netkosten in 2016een diepe impact zullen hebben op je totale factuur.

Tweede element in dit lijstje is het wegvallen van de gratis kilowatturen in Vlaanderen. Elk gezin heeft recht op plusminus 20 euro plus 20 euro per inwonend gezinslid. Een gezin van 4 krijgt dus ongeveer 100 euro via het systeem van de gratis kilowatturen, een bonus die zal wegvallen als besparingsmaatregel van de nieuwe Vlaamse Regering.

TIP 5: van energieleverancier wisselen voor de winter

Dit is misschien de minst voor de hand liggende tip, maar hij kan wel degelijk helpen. Doorgaans verbruik is in de zomer minder dan in de winter, zeker als we het aardgasverbruik beschouwen. De voorschotbedragen zijn elke maand dezelfde en berekend op een jaarverbruik, dus in de zomer betaal je dan eigenlijk teveel en in de winter te weinig. Op een jaar bekeken zou zich dat moeten uitmiddelen.

Als je van energieleverancier wisselt wordt er een eindafrekening opgesteld door je oude energieleverancier. Als je dat vlak na de zomer (augustus/september) laat doen zouden je betaalde voorschotten hoger moeten liggen dan je werkelijke kosten en moet je dus niet bijbetalen (of zelfs terugkrijgen). Bij je nieuwe leverancier profiteer je van lagere tarieven voor de duurdere wintermaanden en kan je je nieuwe voorschotbedrag wat optrekken als voorzorgmaatregel. De onderstaande figuur geeft het verschil weer tussen wat reeds betaald is via voorschotten, en wat reeds werkelijk verbruikt werd volgens het standaard verbruiksprofiel van aardgas.

Bijbetalen of terugkrijgen bij de afrekeningsfactuur in functie van de periode van het jaar waarin de afrekening werd opgesteld. tip 5 om afbetalingsplannen te vermijden

OPGELET: als de netbeheerder in maart/april je meterstanden komt opnemen zal je eerstvolgende afrekening enkel over de wintermaanden gaan (van september tot maart). Dat betekent dat je waarschijnlijk moet bijbetalen omdat je voorschotbedragen berekend zijn op een heel jaar. Dat verandert niets aan het argument dat je lagere tarieven betaalt voor de doorgaans duurdere wintermaanden en er in zijn totaliteit een goede zaak aan doet, en je kan je voorschotbedrag hoger laten inschatten om verrassingen bij de afrekening te vermijden.

Conclusie: hoe kan je vermijden een afbetalingsplan nodig te hebben door een hoge afrekening?

  1. Scherpste tarieven hebben en houden
  2. Voorschotbedragen laten overschatten
  3. Parameters die de factuur kunnen verhogen opvolgen: wetgeving en verbruik

Stap 1 kun je onmiddellijk realiseren en stap 2 in een beweging mee instellen: klik hier om alle belgische energieleverancier te vergelijken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *