Vogels in formatie

Een nieuw jaar, dat zijn ook nieuwe regels. Soms houden deze besparingen in, maar net zo goed moet je vaak een stuk meer betalen. Ook op het vlak van energie vallen er wel wat wijzigingen op te tekenen. Wij zetten ze alvast even voor jou op een rijtje. Zo weet je meteen waar je rekening mee dient te houden.

Wijzigingen 2019 op het vlak van energie

Hieronder sommen we even de belangrijkste wijzigingen voor 2019 op het vlak van energie op.

  • De distributienettarieven dalen

Laten we beginnen met het goede nieuws: de distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas dalen met gemiddeld 46 en 25 euro dit jaar. Voor elektriciteit is dit een 2de daling op rij, terwijl de tarieven voor aardgas in 2018 nog stegen. Mooi meegenomen, maar België behoort nog steeds tot de duurdere landen op het vlak van energie. 

Ook op het vlak van energiepremies zijn er wel wat wijzigingen.

  • Premie voor warmtepompboiler

Kies je voor de installatie van een warmtepompboiler, dan kan je een premie van 400 euro opstrijken. Voor zonneboilers blijft dit 550 euro. Let wel, je komt maar eens in de 15 jaar in aanmerking voor een premie. Informeer je dus grondig en zorg dat je deze energiepremie niet misloopt.

  • Dakisolatie

De premie voor dakisolatie daalt. Als de werken door een erkende aannemer worden uitgevoerd, dan recupereer je nog slechts 4 euro per vierkante meter, in plaats van 6 euro. Een belastingaftrek is niet meer voorzien.

  • Houtkachel? Vervang deze nu!

Beschik je nog over een oude en dus vervuilende houtkachel? Indien je deze vervangt door een milieuvriendelijker exemplaar kan je een premie van 250 euro krijgen.

Minder mensen in aanmerking voor energielening

Naast de bovenstaande maatregelen wordt ook de doelgroep van de Vlaamse energielening kleiner gemaakt, niet iedereen maakt nog kans op een lening. Voor de lening die energiebesparende ingrepen in de woning mogelijk moet maken, komen enkel nog sociale doelgroepen en verenigingen in aanmerking. Voordeligere energie via een energielening is dus niet voor iedereen meer mogelijk.

Ook in 2019 loont het vergelijken van energietarieven

Een fikse besparing meepikken op je energierekening? Vergelijk vandaag nog de tarieven van de energieleveranciers op Tariefchecker. Zo kan je tot honderden euro’s besparen, van een geweldig begin van een jaar gesproken!