Zowat 30% van de gezinnen zal zijn al torenhoge energiefactuur zien stijgen door het capaciteitstarief. Dit volgens de berekeningen van de Universiteit Gent. Iets waar de Vlaamse regering heel vervelend vindt en een mouw aan gepast wil zien. Energieprijzen vergelijken helpt, maar onvoldoende.

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) kondigde het capaciteitstarief voor stroom al in 2020 aan. Dit tarief houdt in dat de distributienettarieven niet meer volledig worden berekend op de hoeveelheid afgenomen elektriciteit, maar wel op het piekverbruik. Dit om een betere spreiding van het stroomverbruik te bekomen. Dit nieuwe tarief zou begin dit jaar ingaan, maar werd ondertussen uitgesteld tot 1 juli 2022 en dit op vraag van Minister Zuhal Demir en Fluvius, de netbeheerder.

Kleine verbruikers zijn de dupe

Uit een studie van de Universiteit Gent blijkt alvast dat heel wat gebruikers tussen de 20 en 100 euro per jaar meer zouden moeten gaan betalen. Zeker de kleine verbruikers zullen het voelen. Dit zijn de gebruikers die minder dan 900 kWh aan stroom per jaar verbruiken. Het gaat dan voornamelijk om tweedeverblijvers en mensen met zonnepanelen. De stijging treft vooral mensen met een klassieke meter, terwijl de prijzen voor de mensen met een digitale meter in het beste geval gelijk blijven. In de groep van gemiddelde gezinnen zitten zowel winnaars als verliezers.

Maandpiek ontzettend belangrijk

Heb je al een digitale meter dan hangt veel van je gemiddelde maandpiek af ten opzichte van je jaarverbruik. Bewust je energieverbruik spreiden loont altijd. In totaal zijn er in Vlaanderen nu zo een miljoen digitale meters en dit op een totaal van 2,8 miljoen huishoudens.

Vooral de grote afnemers gaan erop vooruit en zullen zo’n 100 euro per jaar besparen per jaar. Daar moet je al wel aan een verbruik van 5.500 kWh zitten. Mensen met een elektrische wagen, warmtepomp en elektrische verwarming kunnen aan het capaciteitstarief winnen, mits ze hun verbruik bewust spreiden.

Zonnepanelen blijven interessant

In het bezit van zonnepanelen met een terugdraaiende teller? Dan hangt alles van je installatie af. Beschik je over een kleine installatie onder de 4 kVA dan zal je factuur stijgen, heb je een installatie vanaf 6 kVA dan stijgt de prijs. Zonnepanelen blijven hoe dan ook interessant.

Zuhal Demir vraagt alvast om het capaciteitstarief nog uit te stellen, zeker met de huidige hoge energieprijzen.