Het einde van het jaar is weer in zicht dus tijd om even terug, maar zeker gezien het miserabele jaar, vooruit te blikken. Wil je in 2021 alvast je energiefactuur zo laag mogelijk houden, dan kom je al een heel eind met de vijf tips die we je in dit artikel meegeven. Besparingen tot honderden euro’s per jaar zijn mogelijk, als je bewust met je energieverbruik omspringt. Daar kun je vast heel wat andere leuke dingen mee doen! 

Isoleer optimaal 

Hoe beter je isoleert, hoe minder energieverbruik. Renoveren en isoleren kost je in eerste instantie geld, maar dat verdien je snel terug. Bovendien zijn er heel wat premies waar je beroep op kunt doen. Je dak isoleren, het plaatsen van hoogrendementsbeglazing of een energiezuinig verwarmingssysteem kan een aardige slok op de borrel schelen. Let wel, overisoleren heeft geen nut. 

Regel de temperatuur per kamer 

Slimme thermostaten hebben de weg gevonden naar onze huiskamers en gelukkig maar. Zo kun je immers perfect de temperatuur per kamer regelen. Kamers die je niet gebruikt, moeten die even warm gehouden worden? Het is vaak niet nodig om elke kamer te verwarmen en daar slim mee omspringen brengt je heel wat op. Een slimme thermostaat geef je bovendien de nodige inzichten, waardoor je verstandig kunt bijsturen. 

Ga voor ledverlichting 

Misschien minder verwacht, maar het installeren van ledverlichting doe je ook besparen. Oude lampen verbruiken veel en met ledverlichting kun je aardig besparen. Schakel ook het licht uit in kamers waar niemand aanwezig is. 

Energiezuinige apparaten 

Is een elektrisch toestel aan vervanging toe, ga dan voor een energiezuinig exemplaar. Let op het energielabel voor je nieuwe koelkast, vaatwasser of wasmachine. Vanaf maart volgende jaar is er een nieuwe classificatie en is A het meest zuinige. In eerste instantie zullen er nog geen toestellen met A-label op de markt zijn om technologische evolutie mogelijk te maken. Maar daar vertelt de verkoper je met plezier meer over. 

Vergelijk energieleveranciers

Zorg dat je een zicht hebt op je verbruik en weet wat je voor je energie betaalt. Vervolgens ga je energieleveranciers vergelijken. Dit kan perfect via Tariefchecker. Vergelijken is uiterst simpel en de tarieven kunnen sterk uiteenlopen. Als je goed vergelijkt kun je honderden euro’s op elektriciteits- en aardgasfactuur besparen. Overstappen is makkelijk en wordt voor je geregeld. Na een opzegperiode van een maand, kun je zonder probleem de switch maken.