Energie vergelijken in België

Sluit je aan bij de 500.000 Belgen die al bij ons hebben vergeleken

  • Vergelijk alle leveranciers van elektriciteit en gas
  • 100% gratis, eenvoudig en snel
  • Bespaar tot €1300 per jaar

Vergelijk aanbiedingen van meer dan 16 leveranciers in België

Engie electrabel
Total Energies
Luminus
Mega
Eneco
Bolt
Octa +
Energie 2030
Antargaz
Comfort energy
Ebem
Elegant
Energy people
Eni
Essent
Poweo
Trevion
Watz

Personaliseer, vergelijk en sluit je aan bij jou nieuwe energieleverancier

Het is eenvoudig!
1
Personaliseer
Pas je zoekopdracht aan op basis van jouw behoeften en jouw gas- en elektriciteitsverbruik
2
Vergelijk
Vergelijk de gepersonaliseerde aanbiedingen van de verschillende actieve energieleveranciers in jouw regio
3
Bespaar
Kies de meest geschikte en goedkoopste aanbieding uit de resultaten en bespaar tot € 1.300 per jaar

Vergelijk en verander eenvoudig van energieleverancier met Tariefchecker

Jouw energiecontract in België kiezen

In België zijn er een twintigtal gas- en elektriciteitsleveranciers. Maar ze zijn niet allemaal hetzelfde en ze bieden verschillende tariefpakketten aan. De leverancier die het best aan jouw behoeften beantwoordt, varieert naargelang de regio waarin je woont, jouw verbruik, de grootte van je huishouden, het type huis waarin je woont, … Wij raden je dan ook aan regelmatig de verschillende aanbiedingen te vergelijken, hetzij om een goedkoper tarief te vinden, hetzij omdat je naar een ander huis en/of een andere regio verhuist.

Gas of elektriciteit?

Het eerste wat je moet weten is wat voor soort energie je nodig hebt. In principe heeft iedereen elektriciteit nodig, voor verlichting, het gebruiken van apparaten, het opladen van batterijen, … Maar hoe zit het met verwarming? Elektriciteit? Gas? Stookolie? Alle drie zijn mogelijk. Je kan bijvoorbeeld een elektrisch of gasfornuis hebben. Het eerste wat je dus moet doen, is uitzoeken wat je precies nodig hebt. Sommige leveranciers bieden alleen elektriciteit of alleen gas, beide afzonderlijk, maar vaker gecombineerd.

Vergelijk tarieven in België

Het is heel gemakkelijk om van energieleverancier te veranderen in België. Of het nu is omdat je net bent verhuisd, omdat je gaat verhuizen, of omdat je gewoon jouw maandelijkse factuur wilt verlagen. Er zijn geen opzegkosten in België, dus overstappen van jouw huidige leverancier naar een leverancier met een aantrekkelijker pakket, is volledig gratis.

Ga eerst naar onze vergelijkingspagina. Voer de gegevens en het verbruik van je huishouden in, alsook het type gebouw waarin je woont. De tool zal dan de lijst van leveranciers filteren om je alleen die leveranciers te tonen die aan jouw eisen voldoen. Kies het aanbod dat je wilt, en wij zorgen voor de rest. Jouw nieuwe contract zal binnen een maand na het verzoek ingaan.

Dit zijn de dingen waarop je moet letten wanneer je verschillende aanbieders en tariefpakketten vergelijkt:

De jaarlijkse en maandelijkse kosten – wat op je factuur zal verschijnen. Je moet een maandelijks bedrag betalen op basis van drie elementen:

  • De prijs van een kWh: Deze varieert naargelang verschillende factoren, zoals het aanbod, de vraag en het type meter dat je hebt (dubbele of enkelvoudige meter). De prijs van een kWh is dus niet van maand tot maand dezelfde. Maar als je kiest voor een formule met vast tarief, word je de prijs per kWh aangerekend op het moment dat je het contract tekent, en deze prijs zal niet veranderen.
  • Transport en distributie: Deze prijs varieert naargelang de plaats waar je woont, zodat dat de energiefactuur van gemeente tot gemeente kan verschillen.
  • Belastingen: Deze worden rechtstreeks door jouw leverancier geïnd via je factuur, en vervolgens aan de staat betaald.

Alleen jouw energieverbruik (in kWh) heeft een invloed op je factuur. De rest is tegen een vaste prijs. Daarom is het belangrijk jouw leverancier zorgvuldig te kiezen om van de best mogelijke tarieven te kunnen profiteren.

Vast’ of ‘variabel’ – Net zoals banken leningen met vaste of variabele rente aanbieden, bieden energieleveranciers ook de keuze tussen een prijs die gedurende het hele contract ongewijzigd blijft, en een prijs die kan stijgen of dalen.

Kwaliteit van de klantenservice – Zijn ze gemakkelijk te bereiken? Moet je een uur wachten voordat je geholpen worden? Wanneer je een contract afsluit met een leverancier, verloopt alles meestal vlot. Maar wanneer je het contract wenst stop te zetten of informatie over een factuur wilt krijgen, zijn zij dan even efficiënt?

Impact op het milieu – Wordt de elektriciteit geleverd door een gascentrale? Door windturbines? Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de milieueffecten van hun consumptie, en leveranciers hebben dit begrepen. Het is steeds gebruikelijker dat ze een pakket met “groene energie” aanbieden. “Schone” energie gaat echter vaak gepaard met extra kosten. Consumenten besteden ook meer aandacht aan de reputatie en ethiek van leveranciers.

Land van herkomst – Of het nu gaat om aardgas of elektriciteit, België is sterk afhankelijk van zijn buurlanden en de elektriciteit die je verbruikt kan in feite afkomstig zijn uit Duitsland, Nederland of Frankrijk. Maar er bestaan wel leveranciers die “100% Belgische” energie aanbieden.

Bijkomende diensten – Onderhoud van de verwarmingsketel, thermische isolatie, installatie van radiatoren of zonnepanelen, … Energieleveranciers kunnen je ook een reeks aanvullende producten en diensten aanbieden om jouw verbruik te optimaliseren.

Zij praten over ons

Businessam
Het belang van limburg