Autoverzekeringen vergelijken bespaart je tot 66%!

Hieronder licht ik de belangrijkste aspecten toe bij de vergelijking van een autoverzekering.

Types autoverzekering

Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA)

Dit is het laagste niveau van verzekering, het goedkoopste en is wettelijk verplicht. Het zorgt ervoor dat als je een ongeval veroorzaakt de schade van de tegenpartij gedekt is. Je eigen schade niet gedekt door deze BA-autoverzekering. Uiteraard is het wel zo dat wanneer je zelf slachtoffer bent de verzekering van de tegenpartij jouw schade betaalt.

Bij onze vergelijking(*) gaan de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekeringen van 262 tot 392 euro (50% verschil!).

Mini-omnium

De schadedekking van een mini-omnium is minder uitgebreid dan die van de volledige omnium verzekering. Offertes(*) variëren tussen 466 en 592 euro voor een recente simulatie, een prijsverschil van 27%.

Een mini-omnium ligt eigenlijk dichter bij een BA dan een full omnium. De schade van de tegenpartij wordt uiteraard verzekerd, en je eigen schade is ook gedekt in geval van brand, diefstal of glasbreuk. De mini-omnium is vooral bedoeld voor auto’s die al iets te oud zijn om de volledige kost van een omnium te dragen.

(Full) Omniumverzekering of casco autoverzekering

Bij een omnium ben je voor dezelfde schade gedekt als een mini-omnium plus de schade aan je wagen in geval je een ongeval veroorzaakt.

Deze vorm van omnium is de duurste, maar kan wel sterk verschillen tussen de makelaars! In onze vergelijking(*) is het verschil tussen de goedkoopste en duurste omnium autoverzekering 520 euro. Dat is 66% duurder dan de goedkoopste verzekeraar!

De full-omnium is in het bijzonder aan te raden bij de aankoop van een nieuwe auto op afbetaling. Op die manier ben je zeker dat je nooit een wagen moet blijven afbetalen die je door een ongeval verloren bent.

(*) vergelijking werd uitgevoerd voor een nieuwe Renault Megane 1.5 Diesel, met mijn mama als voorbeeldige bestuurster (bonus-malus = -2, nooit rijbewijs ingetrokken).

 

Verschillende manieren om aan een autoverzekering te geraken

In België kan je op drie manieren een autoverzekering bekomen via:

  • de onafhankelijke verzekeringsmakelaars: zij werken met verschillende verzekeringsmaatschappen (bijvoorbeeld AXA, AG, Vivium)
  • de verzekeringsagenten: zij bieden enkel autoverzekeringen aan voor 1 verzekeraar (bijvoorbeeld P&V, DVV, Federale Verzekering, Ethias, Partners, Touring, ING, Generali, Belfius)
  • de directe verzekeraars: zij werken zonder tussenpersoon (bijvoorbeeld Corona Direct, Touring verzekeringen, Actel Direct). Vaak zijn zij goedkoper omdat ze ‘the middleman’ hebben uitgeschakeld.

Onze online verzekeringenvergelijker neemt al de partijen mee die een online offerte willen aanbieden. Dat zijn vooral directe verzekeraars, en meestal via onafhankelijke makelaars ook de indirecte verzekeraars.

Hoe kan ik veranderen van autoverzekering?

Het is belangrijk om je lopende termijn te respecteren.

Eerst en vooral heb je daar al voor betaald, dus je hebt er alle baat bij hem volledig uit te doen. De contracten zijn in principe geldig gedurende 1 jaar. De groene verzekeringskaart die zich in je auto zou moeten bevinden vermeldt sowieso de einddatum. De meeste verzekeringen moet je opzeggen minstens 3 maanden voordat ze aflopen om een stilzwijgende verlenging te vermijden.

De informatie die je nodig hebt bevindt zich op je registratiebewijs (roze document), je huidige verzekeringsbewijs (groen document) en je rijbewijs.

Waarmee moet je rekening houden als je autoverzekeringen vergelijkt?

In het geval van een Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) is het eenvoudig: het is bij wet bepaald wat een BA precies moet dekken, dus die kun je perfect onderling met elkaar vergelijken.

Bij een mini-omnium of een omnium moet je een aantal extra voorwaarden in rekening nemen. Denk dan aan het franchisebedrag (hoeveel schade je zelf moet betalen), of de waardebepaling (aangenomen waarde versus werkelijke waarde).

 

Als je dit allemaal gelezen hebt weet je dat vergelijken belangrijk is. Aarzel niet om ons vragen te stellen als je advies nodig hebt, en vergelijk direct verschillende autoverzekeringen!