U bent hier

Vlaamse KMO’s betalen kwart meer voor energie dan in buurlanden

Vlaamse KMO’s betalen kwart meer voor energie dan in buurlanden

Nee, nieuw is het niet, maar verandering zit er niet in. Vlaamse KMO’s blijken volgens een studie van Unizo maar liefst 24% meer voor hun energie te betalen dan in de buurlanden. Een competitief nadeel. De zelfstandigenorganisatie pleit dan ook voor een plafond. 

 

Paal en perk stellen aan hoge energiefactuur 

 

Een doorsnee KMO die zo’n 50 megawattuur verbruikt, betaalt per jaar een dikke 12.000 euro voor haar stroom. Dat is 24% of 2.885 euro meer dan gemiddeld in de buurlanden. Dit blijkt uit een recente studie van Unizo. Die dringt er bij de Vlaamse regering die momenteel gevormd wordt dan ook op aan, dit probleem aan te pakken en paal en perk te stellen aan deze torenhoge prijzen. De energieprijzen zorgen er immers voor dat Vlaamse ondernemingen moeilijker kunnen concurreren met het buitenland

 

Ook Belgische KMO voelt energieprijzen 

 

Dat we meer voor onze energie betalen is natuurlijk niet nieuw. Eerdere studies van onder meer het CREG en PwC wezen dit al uit. Maar het zijn niet enkel de grootverbruikers die hinder ondervinden van de energieprijzen, ook de KMO ondervindt er nadeel van. Zij zitten net als de gezinnen op het laagspanningsnet en zijn goed voor zo’n 15% van het totale energieverbruik in Vlaanderen. Gemiddeld betalen ze zo’n 58 euro per megawattuur meer dan in de buurlanden. Reken maar dat dat doorgerekend dient te worden in de prijzen. 

 

Heffingen, taksen en toeslagen drijven prijs van energie op

 

An sich zijn het niet de energieprijzen die het probleem vormen, maar wel de taksen, heffingen en toeslagen op de elektriciteitsfactuur. Unizo stelt dan ook een plafond voor, om een einde te maken aan het concurrentieel nadeel. De elektriciteitsfactuur zou in elk geval niet sneller mogen stijgen dan in de buurlanden. 

 

Ingrijpen noodzakelijk om prijs van energie te drukken 

 

Volgens Unizo kan de overheid vrij eenvoudig ingrijpen. Door bijvoorbeeld de openbaredienstverplichtingen (openbare verlichting en goedkopere stroom voor kansarmen) uit de factuur te halen en ze te betalen met de algemene middelen. Unizo becijferde dat jaarlijks 362,7 miljoen euro nodig is om de elektriciteitsfactuur voor kleinere Vlaamse kmo’s op het niveau van onze buurlanden te brengen. Waar dat geld gehaald moet worden is natuurlijk nog maar de vraag ...

 
 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Onze elektriciteitsfactuur zit boordevol verborgen kosten. We betalen voor meer dan 300 euro per jaar verdoken kosten.

  • Vanaf 1 januari 2022 zou er sprake zijn van een capaciteitstarief en wordt er een einde gemaakt aan de tarieven op basis van verbruik. Wat houdt deze wijziging in en gaat het ons meer kosten?

  • De Belgische KMO betaalt gemiddeld een kwart meer dan een bedrijf in de buurlanden. Reken maar dat ze dat moeten doorrekenen in de prijzen ...

  • Tot honderden euro's besparen? In juli deden heel wat mensen het je voor door van energieleverancier te switchen.


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit