U bent hier

Amper 1 op 5 Belgen kent kosten elektriciteitsverbruik

Amper 1 op 5 Belgen kent kosten elektriciteitsverbruik

Schrikbarend, nee? Als je weet dat de kosten van het elektriciteitsverbruik in ons land torenhoog zijn, zou je toch verwachten dat meer mensen ermee bezig zijn, maar niets is minder waar. Slechts 1 op 5 Belgen kent zijn elektriciteitsverbruik en bijbehorende kosten. 

 

Belgen begrijpen energiefactuur niet 

 

Het probleem zit echter dieper. Volgens een iVox-studie in opdracht van de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) geeft zes op de tien Belgen aan dat zij de verschillende onderdelen van hun factuur niet begrijpen. Het lijkt dus eerder dat de complexiteit van onze energiefacturen ervoor zorgt dat we de exacte kost niet kennen. Uit deze bevraging blijkt dan ook dat 72% van de Belgen niet tevreden is over de opbouw van de elektriciteitsfactuur. De taksen en heffingen zijn daarbij de grootste doorn in het oog. 

 

Totale elektriciteitsverbruik vormt maar fractie van de energiekost

 

Je totale elektriciteitsverbruik over de periode van ongeveer een jaar staat bovenaan je jaarfactuur vermeld. De ‘energiekosten’ omvatten een jaarlijkse of vaste vergoeding, een energiecomponent met de kosten voor aardgas/en of elektriciteit (aangevuld met de winstmarge voor je leverancier) en de kosten voor groene stroom en warmtekrachtkoppeling. De energiecomponent heeft in de kosten het meeste impact. De energiekosten zijn goed voor ongeveer 39% van de kosten. Beangstigend is dat de distributienettarieven met om en bij de 36% daar amper voor moeten onderdoen. Concreet wil dit zeggen dat je factuur fiks duurder wordt gemaakt door deze bijkomende heffingen en dat de eigenlijke energiekost, maar een fractie is van het totale factuurbedrag. 

 

Druk je elektricteitsfactuur

 

Hoewel de energiefacturen bij zowat elke leverancier niet glashelder zijn, kun je alvast wel opteren voor de voordeligste energieleverancier. Door je elektriciteitsverbruik in te geven op Tariefchecker, kun je tot honderden euro’s besparen op je factuur. Kies simpelweg voor de goedkoopste energieleverancier en laat je overstap van a tot z regelen. Zo druk je misschien niet je elektriciteitsverbruik, maar alvast wel de kost.

 

Bron: HLN

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Momenteel staan de groothandelsprijzen voor elektriciteit zeer gunstig. Doe er je voordeel mee!

  • ODV's wat zijn dat nu eigenlijk voor kosten en kun je deze kosten drukken? Jammer genoeg niet! 

  • Is de door jouw aangekochte energie wel groen? Wel, daar heb je volgens Greenpeace geen enkele zekerheid over. 

  • Door goed te isoleren kun je heel wat energie besparen in de winter. Met deze 5 tips pak je je isolatie alvast vakkundig aan. 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit