U bent hier

De premie voor een thuisbatterij, de moeite waard?

De premie voor een thuisbatterij, de moeite waard?

Vanaf vandaag - 1 augustus 2019 - kun je de premie voor een thuisbatterij aanvragen. Een duwtje in de rug, maar zelfs met deze premie blijkt de thuisbatterij niet rendabel te zijn … 

 

Zonnepanelen en een thuisbatterij 

 

Lydia Peeters, de Vlaams Minister van Energie zou willen dat meer en meer eigenaars van zonnepanelen een thuisbatterij aanschaffen. Zo kan energie die opgewekt wordt, maar niet onmiddellijk verbruikt, opgeslagen worden en hoeft deze niet aan het distributienet geleverd te worden. Dit zorgt immers op piekperiodes voor een overbelasting. Ook voor de consument is dit interessant, want er moet minder beroep gedaan worden op het net, waardoor de kosten gedrukt worden. 

 

Dure thuisbatterij 

 

Met een kostprijs van om en bij de 8.000 euro, zijn thuisbatterijen momenteel nog peperduur. Je mag er dan gemiddeld wel zo’n 200 euro mee besparen, dan nog ben je wel heel wat jaren bezig je thuisbatterij terug te verdienen. Als je weet dat een batterij maximaal zo’n 15 jaar meegaat, kun je de investering zelfs helemaal niet recuperen. Logisch dat de thuisbatterij vooralsnog niet echt aanslaat. 

 

Je zou met je thuisbatterij ook in dalperiodes stroom van het net kunnen halen om deze in piekperiodes te gebruiken, maar dan nog ga je je investering niet recupereren. Bezit je geen zonnepanelen dan kun je zo’n 100 euro per jaar besparen en is een thuisbatterij al helemaal geen optie. 

 

Premie thuisbatterij onvoldoende 

 

De in het leven geroepen premie zal 250 euro per kWh capaciteit bedragen met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt. Een batterij die 8.000 euro kost met een capaciteit van 8 kWh levert een premie van 2.000 euro op. De premie is momenteel slechts voorzien tot eind 2020, maar kan verlaagd worden, moest het budget overschreden worden. 

 

Als het enige voordeel van een thuisbatterij momenteel het feit is dat je bij een stroompanne verder kunt, dan is dat geen sterk argument om tot de aanschaf over te gaan.

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Momenteel staan de groothandelsprijzen voor elektriciteit zeer gunstig. Doe er je voordeel mee!

  • ODV's wat zijn dat nu eigenlijk voor kosten en kun je deze kosten drukken? Jammer genoeg niet! 

  • Is de door jouw aangekochte energie wel groen? Wel, daar heb je volgens Greenpeace geen enkele zekerheid over. 

  • Door goed te isoleren kun je heel wat energie besparen in de winter. Met deze 5 tips pak je je isolatie alvast vakkundig aan. 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit