U bent hier

Terugdraaiende teller zonnepanelen stopgezet

Terugdraaiende teller zonnepanelen stopgezet

Nee, niet met onmiddellijke ingang, maar volgens verschillende bronnen zou vanaf 1 januari gestopt worden met de terugdraaiende teller voor zonnepanelen. Dit in het Brusselse gewest. Dit werd ondertussen ook bevestigd door de netwerkbeheerder Brugel

 

Einde terugdraaiende teller zonnepanelen 

 

De compensatie voor kleine installaties (onder de 5kWh) zou wel enkel wegvallen voor de netkosten, maar niet voor de elektriciteitskosten. Niet echt glashelder dus. Concreet zal het einde van de terugdraaiende teller voor zonnepanelen een gemiddelde meerkost betekenen van 150 euro per jaar voor eigenaars van zonnepanelen in het Brussels gewest. Een stevige dobber. 

 

Meer dan 4.000 gezinnen getroffen

 

Volgens zakenkrant L’Echo worden door deze maatregel meer dan 4.000 gezinnen getroffen. Er werd al lang gediscussieerd over de terugdraaiende teller, maar nu is de kogel dus door de kerk. Vanaf 1 januari zullen heel wat consumenten aardig wat meer moeten betalen voor hun energie. 

 

Ontsnappen aan het bijkomend bedrag is niet mogelijk. Alle eigenaars van zonnepanelen in Brussel hebben immers een meter, waar het onderscheid te zien is tussen de hoeveelheid afgenomen stroom en de stroom die op het net werd geplaatst. De berekening is dus zeer eenvoudig te maken. 

 

De terugdraaiende teller blijft voorlopig wel behouden voor het energieluik, wat buiten de verantwoordelijkheid van de netbeheerder valt. 

 

In Vlaanderen blijft prosumententarief wel behouden 

In Vlaanderen blijft het prosumententarief behouden, waarbij de eigenaar van zonnepanelen een vast bedrag per jaar betaalt voor het injecteren van energie op het distributienet. 

 

Vind jij deze beslissing een goede stap? 

Sta jij achter de maatregel om de terugdraaiende teller op zonnepanelen af te schaffen? Laat het ons weten. Wij houden je alvast op de hoogte moest de wetgeving aangepast worden.

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Begrijp jij je elektriciteitsfactuur en vooral weet jij wat je betaalt voor je elektriciteitsverbruik? 

  • Vanaf 1 augustus 2019 wordt de premie voor een thuisbatterij ingevoerd. De moeite waard om in een thuisbatterij te investeren?

  • De 5 meest gestelde vragen over groene energie? We zetten ze op een rijtje.

  • Formateur De Wever zou zich bij de regering sterk willen maken voor een BTW-verlaging op energie. Komt deze er of niet en is dat wel een goed idee? 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit