U bent hier

De opbrengst van zonnedelen niet te zien op eigen energiefactuur

De opbrengst van zonnedelen niet te zien op eigen energiefactuur

Wie zonnepanelen laat plaatsen op een andere dak, kan momenteel de opbrengst nog altijd niet verrekend zien op zijn eigen factuur. Nochtans werd dit in 2018 wel beloofd door voormalig Vlaams minister Bart Tommelein. Hier lijkt gezien de aankomende verkiezingen niet snel verandering in te komen.

Zonnedelen als oplossing

Via zonnedelen kon wie in appartementsgebouwen woont of met een ongeschikt dak zit toch investeren in zonnepanelen op overheidsgebouwen, fabriekspanden en sportcomplexen. Zo zouden ze alsnog hun energiefactuur kunnen drukken. Tot op heden is dit plan dode letter gebleven.

Zonnedelen zou voor een gezin met een gemiddeld gebruik heel wat kunnen opbrengen, zelfs als er een kleine huurprijs moet betaald worden aan de eigenaar van het dragend dak. Zeker indien de energieprijzen blijven stijgen. In een eerder voorgesteld zonneplan was het de bedoeling om tegen 2020, 3.700 megawatt aan zonne-energie op te wekken. Momenteel zitten we aan een opbrengst die tussen de 2.750 en 3.000 megawatt ligt en gaan we de doelstellingen aan het huidige ontwikkelingstempo niet halen.

Potentieel onvoldoende benut

Momenteel benutten we het aanwezige potentieel onvoldoende. Het zijn voor particulieren met woningen die in het systeem stappen, maar grote bedrijven en winkels blijven achter. Een derdebetalersysteem als zonnedelen, zou dit kunnen verhelpen

Financieel niet interessant

Momenteel blijkt echter dat zonnedelen financieel niet haalbaar is. De toegang tot het elektriciteitsnet is te duur, de zonnepanelen dienen natuurlijk ook effect gebruikt te worden en slimme energiemeters zijn noodzakelijk.

Distributienetbeheerder Fluvius heeft daarom eind 2018 een virtueel zonnedeelproject opgezet om een werkbaar model uit te tekenen. Maar de resultaten hiervan worden pas binnen enkele weken bekend gemaakt. Tijdens deze legislatuur is een oplossing dus onmogelijk.

Bespaar toch op je energierekening 

Heb je wel interesse in zonnedelen, maar wil je nu resultaten zien op je energiefactuur? Vergelijk dan je huidige tarief bij je energieleverancier met alle mogelijkheden op de markt. Dit doe je via Tariefchecker. Zo weet je meteen het laagste tarief en de mensen van Tariefchecker regelen de overstap. 

 
 
Bron: HLN 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • In Brussel wordt de terugdraaiende teller voor zonnepanelen afgeschaft. Volgt Vlaanderen of blijft het prosumententarief behouden?

  • Moet je nu kiezen voor een vast of variabel energietarief? Je komt het te weten via Tariefchecker! 

  • Wil ook jij mee de richting aangeven van de Belgische klimaatplannen? Doe dan mee aan de bevraging.

  • We betalen veel voor onze energie, maar hoe scoren we op Europees niveau? Dat blijkt al bij al nog mee te vallen


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit