Concurrentie in energiesector neemt af

Concurrentie in energiesector neemt af

Het klinkt logisch en dat is het vaak ook. Hoe meer concurrentie in een markt, hoe beter de markt zijn werk kan doen. Vaak gaat dit gepaard met scherpe prijzen. Jammer genoeg nam het aantal energieleveranciers in 2018 af. Op termijn kan dit tot stijgende prijzen en een ontwrichte marktwerking leiden. Iets om in de gaten te houden dus.

Heel wat energieleverancier stoppen

Vorig jaar besloten zowel Belpower als Energy People ermee te kappen. Dit jaar houdt ook Comfort Energy er mee op, maar de invloed daarvan was vorig jaar al merkbaar. Klanten werden immers al gesommeerd over te stappen. Drie spelers die er het bijltje bij neergooien, dat is veel in een markt waar momenteel amper of geen spelers bijkomen. Als je dan ook nog weet dat ENI door Eneco Belgium werd overgenomen en Lampiris door Total Gas & Power, dan besef je meteen dat de concurrentie fors afneemt. De twee toonaangevende spelers Engie Electrabel en Power Online (Mega) werden enkel maar groter …

Er zit nog beweging in de markt

Dit wil natuurlijk ook zeggen dat de markt werkt en kleinere, niet-rendabele spelers uit de markt verdwijnen. De problemen met de elektriciteitsbevoorrading deden de groothandelsprijzen pieken, wat een aantal leveranciers in problemen bracht. Toch zien we dat 1 op 5 gezinnen wisselen van leverancier en dat er ondanks alles nog een aantal kleine spelers bijkomen. Dit zorgt alsnog voor beweging in de markt.

Duidelijke signalen dat het wegvallen van kleinere spelers de prijzen van elektriciteit en aardgas omhoog zullen stuwen zijn er tot op heden niet.

Besparen doe je met Tariefchecker

Volgens de officiële cijfers van de VREG konden gezinnen maar liefst € 116 besparen door te kiezen voor de goedkoopste elektriciteitsleverancier. Weet dat je door goed te vergelijken bij Tariefchecker sowieso nog een heel stuk meer kunt besparen. Bovendien is het overstappen een fluitje van een cent. Voor aardgas kon er overigens € 188 bespaard worden. Vergelijk vandaag nog je tarief op Tariefchecker en profiteer optimaal van de marktwerking.

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Moet je nu kiezen voor een vast of variabel energietarief? Je komt het te weten via Tariefchecker! 

  • Wil ook jij mee de richting aangeven van de Belgische klimaatplannen? Doe dan mee aan de bevraging.

  • We betalen veel voor onze energie, maar hoe scoren we op Europees niveau? Dat blijkt al bij al nog mee te vallen

  • Twijfel je nog over een thuisbatterij? Een premie die kan oplopen tot € 3.200 trekt je misschien over de streep?