U bent hier

Gezinnen én bedrijven investeren meer in zonne-energie

Gezinnen én bedrijven investeren meer in zonne-energie

In 2018 hebben maar liefst 62.000 gezinnen en bedrijven gecontroleerd op de zonnekaart of hun dak geschikt is voor zonnepanelen. Dit maakte de Vlaams minister van Energie Lydia Peeters, recent bekend. Dat de zonnekaart werkt blijkt ook uit andere cijfers. 15% van wie zijn woning of bedrijf opzocht vroeg ook effectief een offerte aan, terwijl 29% dit nog overweegt te doen.

Wat is de zonnekaart?

De zonnekaart is eigenlijk een website, waar je op een kaart kunt controleren of je dak geschikt is voor zonnepanelen, wat de geschatte kostprijs en terugverdientermijn is. Dat heel wat mensen daar interesse in hebben blijkt alvast uit de bezoekcijfers. Momenteel zijn ongeveer 375.000 daken van zonnepanelen voorzien, goed voor een vermogen van meer dan 2.800 Megawatt.

Bedrijven aan inhaalbeweging bezig

Een trend die duidelijk merkbaar is, is de populariteit van zonnepanelen bij bedrijven. Er werden in 2018 ongeveer 60% meer zonnepanelen geplaatst dan in het jaar voordien. Er werden ongeveer 340 grote projecten gerealiseerd en het vermogen werd verdubbeld. Momenteel zijn er ook nog een aantal grote projecte in aanbouw, waardoor de cijfers voor 2019 alvast rooskleurig ogen. Dat bedrijven hiermee aan een inhaalbeweging zijn begonnen is duidelijk. Logisch ook, want momenteel zijn de gezinnen goed voor 98% van alle zonnepanelen.

De toename van zonnepanelen hoeft trouwens nog lang niet af te nemen. Ongeveer 95% van het potentieel wordt momenteel immers nog niet benut. Bovendien zorgen zonnepanelen voor een onmiddellijk rendement en draag je ecologisch je steentje bij.

Spring verstandig om met energie

Twijfel je nog over zonnepanelen en wil je ondertussen een verantwoorde energieleverancier en geen cent teveel betalen? Neem dan zeker een kijkje op de website van Tariefchecker. Je kunt er alle energieleveranciers en hun tarieven met elkaar vergelijken en er de goedkoopste uitpikken. Bovendien is het ook mogelijk om te kijken welke energieleveranciers met groene energie werken en welke niet. Zo kun je niet alleen financieel een verstandige keuze maken, maar ook op het vlak van duurzaamheid.

 

Bron: HLN

 
 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • In Brussel wordt de terugdraaiende teller voor zonnepanelen afgeschaft. Volgt Vlaanderen of blijft het prosumententarief behouden?

  • Moet je nu kiezen voor een vast of variabel energietarief? Je komt het te weten via Tariefchecker! 

  • Wil ook jij mee de richting aangeven van de Belgische klimaatplannen? Doe dan mee aan de bevraging.

  • We betalen veel voor onze energie, maar hoe scoren we op Europees niveau? Dat blijkt al bij al nog mee te vallen


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit