België scoort slecht op het vlak van hernieuwbare energie

België scoort slecht op het vlak van hernieuwbare energie

Terwijl de ene klimaatmars na de andere uitrukt, blijven we discussiëren over hernieuwbare energie en het openhouden van kerncentrales. Nochtans dringt actie zich op, we behoren met ons landje immers tot de slechtste leerlingen van de klas. In 2017 werd er gemiddeld per land voor 17,5% gebruik gemaakt van hernieuwbare energie. In België kwamen we niet verder dan 9,1%.

Achteraan in het peloton

Met dit resultaat bengelen we uiteraard achteraan in het peloton. Als je weet dat de doelstelling voor 2020 op 13% ligt, kun je dat niet echt razend ambitieus noemen. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat, een betrouwbare bron. Het hoeft waarschijnlijk niet de verbazen dat de Scandinavische landen het best scoren.

De voorbije jaren nam het belang van hernieuwbare energie stevig toe. In 2004 was amper 8,4% van het verbruik hernieuwbaar, ondertussen is dit verdubbeld. Op Europees niveau wordt er gestreefd naar een aandeel van 20% tegen 2020 en 30% tegen 2032.

Scandinavische landen als voorbeeld

Fiere koploper op het vlak van hernieuwbare energie is zonder twijfel Zweden, waar 54,5% van de stroom uit hernieuwbare bronnen kwam. Finland, Letland, Denemarken en Oostenrijk, nemen de rest van de topplaatsen in. België doet het ronduit slecht en houdt enkel Malta (7,2%), Nederland (6,6%) en Luxemburg (6,4%) achter zich.

Om de doelstellingen te bereiken ligt er dus nog flink wat werk op de plank.

Zelf kiezen voor betaalbare hernieuwbare energie?

Wil je zelf al voor hernieuwbare energie kiezen, zonder je blauw te betalen? Doe dan zeker eens een simulatie op Tariefchecker.be. Je ziet er in één oogopslag welke leveranciers met hernieuwbare energie werken en kunt er gelijk je verbruik simuleren. Zo kun je niet alleen aardig besparen op je energiefactuur, je kunt ook makkelijk switchen naar een energieleverancier die voor hernieuwbare energie kiest!

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Begrijp jij je elektriciteitsfactuur en vooral weet jij wat je betaalt voor je elektriciteitsverbruik? 

  • Vanaf 1 augustus 2019 wordt de premie voor een thuisbatterij ingevoerd. De moeite waard om in een thuisbatterij te investeren?

  • De 5 meest gestelde vragen over groene energie? We zetten ze op een rijtje.

  • Formateur De Wever zou zich bij de regering sterk willen maken voor een BTW-verlaging op energie. Komt deze er of niet en is dat wel een goed idee?