Nog nooit voerden we zoveel energie in uit het buitenland

Nog nooit voerden we zoveel energie in uit het buitenland

Meer dan 20% van de door ons verbruikte energie vorig jaar, kwam uit het buitenland. Uiteraard had de grote onbeschikbaarheid van verschillende kernreactoren in Doel en Tihange daarmee te maken. In oktober en november tekenden we alvast een historisch dieptepunt van nucleaire productie op. Dit blijkt uit de vrijgegeven cijfers van Elia.

Kernenergie krijgt klappen

Waar kernenergie in 2017 nog ruimschoots de grootste energiebron was, goed voor de helft van de totale energieproductie, viel dit terug naar 34% in 2018. Concreet blijft kernenergie ook nu nog de grootste energiebron, maar het verliest wel heel wat terrein. Vooral in de maanden oktober en november, duikelde de productie naar een historisch dieptepunt. Niet onlogisch want van de 7 kernreactoren, functioneerde er op dat moment maar één.

Gascentrales winnen aan belang 

De nucleaire schaarste zorgde voor meer import van energie en ook de productie van gascentrales had een groter belang. In november was zelfs 43 procent van de energiemix afkomstig van gas (2,9 TWh), het hoogste percentage ooit. Over heel het jaar kwam 27 procent van de geproduceerde energie uit de gascentrales.

Heel wat energie ingevoerd

In september vorig jaar werd maar liefst 33% van onze energie ingevoerd. Over heel het jaar kwam dik 22% van onze energie uit het buitenland. In 2017 was dit slecht 8%, een enorm verschil. De kerncentrales mogen dan zeker hun impact hebben gehad, ook de gunstige marktprijzen in het buitenland, waardoor er meer import was, speelde mee.

Hernieuwbare energie blijft groeien

2018 was vervolgens ook een goed jaar voor zonne-energie. Deze was goed voor 4% van de energiemix. Tel daar ook de windenergie bij en het aantal hernieuwbare energie steeg van 11, naar 12%.

Durf vergelijken 

Wat jij van dit alles hebt gemerkt in je portefeuille? Bitter weinig. De enige manier om voordeel te doen is regelmatig de verschillende energieleveranciers tegenover elkaar afwegen. Dit kan uiteraard via Tariefchecker. Zo weet je zeker dat je een euro teveel betaalt voor je energie. 

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • In Brussel wordt de terugdraaiende teller voor zonnepanelen afgeschaft. Volgt Vlaanderen of blijft het prosumententarief behouden?

  • Moet je nu kiezen voor een vast of variabel energietarief? Je komt het te weten via Tariefchecker! 

  • Wil ook jij mee de richting aangeven van de Belgische klimaatplannen? Doe dan mee aan de bevraging.

  • We betalen veel voor onze energie, maar hoe scoren we op Europees niveau? Dat blijkt al bij al nog mee te vallen