U bent hier

Minder energieleveranciers, hogere prijzen?

Minder energieleveranciers, hogere prijzen?

Voor het eerst in heel wat jaren daalde het aantal actieve leveranciers op de energiemarkt. Dit is het gevolg van een consolidatie in de sector. Een tendens die in 2016 in gang werd gezet. Dit blijkt uit de jaarlijkse monitoringstudie van de CREG

Minder leveranciers op de markt 

Tegenwoordig bieden leveranciers een 3 tot 5 verschillende producten aan voor de levering van gas en/of elektriciteit volgens de CREG. Nog meer dan voldoende keuze dus. Je vindt ze trouwens bijna allemaal op een rijtje op Tariefchecker. Opmerkelijk is dat er in Brussel minder leveranciers actief zijn dan in Vlaanderen of Wallonië. Het leveren van energie is de laatste jaren minder aantrekkelijk geworden door de aanhoudende prijsdruk en het wegvallen van Anode, een inkoopmakelijker die heel wat regelde voor kleine spelers. De recente prijsstijgingen en de energieschaarste hebben het risico verhoogd, waardoor heel wat leverancier er mee kappen.

Onduidelijkheid troef

De problemen bij de meeste leveranciers blijven dezelfde als de vorige jaren. De tariefkaarten zijn vaak hoogst onduidelijk en ook in de facturen vindt een kat haar jongen niet. Vandaar dat de rol van een speler als Tariefchecker zo belangrijk is. Zo zie je meteen welk tarief het voordeligst is, zonder dat je je moet verdiepen in kleine lettertjes en een verdwaalt in een oerwoud aan tarieven. De CREG blijft hameren op duidelijkere facturen en heldere prijzen. 

Een belangrijke markttendens is de zogenaamde ‘ontzorging’. Bijkomende comfortdiensten zijn aan een stevige opmars bezig. Vaak zijn deze bijkomende diensten wel betalend, dus daar moet rekening mee gehouden worden. Deze extra diensten maken het immers nog moeilijker om tarieven op een transparante manier te vergelijken.

Nog heel wat consumenten nooit geswitcht

Ondertussen is de energiemarkt zo’n 10 jaar vrijgemaakt, maar toch zijn er nog heel wat klanten die de stap tot overschakelen van leverancier nog niet hebben gezet. Goed 18% van de consumenten is nog nooit geswitcht van elektriciteitsleverancier en 13% van de aardgas klanten zit ook nog steeds bij hun eerste leverancier. 

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Moet je nu kiezen voor een vast of variabel energietarief? Je komt het te weten via Tariefchecker! 

  • Wil ook jij mee de richting aangeven van de Belgische klimaatplannen? Doe dan mee aan de bevraging.

  • We betalen veel voor onze energie, maar hoe scoren we op Europees niveau? Dat blijkt al bij al nog mee te vallen

  • Twijfel je nog over een thuisbatterij? Een premie die kan oplopen tot € 3.200 trekt je misschien over de streep? 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit