U bent hier

Groepsaankopen maken het grote verschil niet

Groepsaankopen maken het grote verschil niet

Een groepsaankoop energie, je hebt er vast al van gehoord. Waar deze in de beginfase ontzettend veel publiciteit kregen en voor enige dynamiek in de markt zorgden, blijkt uit een studie van de CREG, dat dit effect nu toch wat is afgevlakt. Meer nog: 13% van de aardgasklanten en 18% van de energieklanten blijken nog nooit van leverancier te zijn veranderd.

Groepsaankoop heeft voor- en nadelen

Is een groepsaankoop energie slecht? Nee, dat beweren we bij Tariefchecker zeker en vast niet, maar het is alvast geen garantie op de voordeligste energietarieven. Meer nog, dat hebben we bijvoorbeeld voor de groepsaankoop in de provincie Antwerpen als eens uitgerekend, en de resultaten waren bedroevend. Bovendien blijken deze groepsaankopen de passieve houding van heel wat klanten niet te kunnen wijzigen.

De CREG haalt een aantal redenen aan waarom je niet altijd het voordeligst af bent met een groepsaankoop energie: Niet alle energieleveranciers doen mee en degene die meedoen zijn niet verplicht de laagste prijs aan te bieden. Bovendien zit er nog een belangrijk addertje onder het gras. Mensen die ingaan op een groepsaankoop energie, moeten er rekening mee houden dat de energieleverancier op het einde van het contract een nieuw voorstel doet en dat dit tarief vaak een stuk hoger ligt.

 

Groepsaankopen hebben wel een impact op de marktwerking 

 

Zijn er dan helemaal geen voordelen verbonden aan groepsaankopen? Zeker wel! Voor veel mensen is het de eerste stap naar bewust bezig zijn met hun energietarieven. Bovendien hebben ze ook een stevige impact op de energiemarkt. Ze leggen productspecificaties en –voorwaarden op aan de energieleveranciers, maken de abonnementskosten helder en beïnvloeden het percentage leverancierswissels. Wil je meer weten over groepsaankopen, dan lees je dat hier.

Energie vergelijken de verstandigste manier

De zekere weg naar lagere energietarieven? Dat is het vergelijken van de energietarieven van alle leveranciers op de Belgische markt. Via Tariefchecker kan je deze eenvoudig raadplegen en er de goedkoopste energieleverancier uitpikken. Het kost je net zo weinig moeite als het intekenen op een groepsaankoop energie, maar is vaak nog een stuk voordeliger voor je portefeuille.

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Moet je nu kiezen voor een vast of variabel energietarief? Je komt het te weten via Tariefchecker! 

  • Wil ook jij mee de richting aangeven van de Belgische klimaatplannen? Doe dan mee aan de bevraging.

  • We betalen veel voor onze energie, maar hoe scoren we op Europees niveau? Dat blijkt al bij al nog mee te vallen

  • Twijfel je nog over een thuisbatterij? Een premie die kan oplopen tot € 3.200 trekt je misschien over de streep? 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit