U bent hier

Houd rekening met stijgende energieprijzen de komende jaren

Houd rekening met stijgende energieprijzen de komende jaren

Het voorbije jaar werd energie met zo’n 20 procent duurder. Niet voor niets hameren we bij Tariefchecker op het feit dat energieprijzen vergelijken loont. Als je weet dat de kerncentrales in de toekomst gaan wegvallen, dan houd je maar beter rekening met een verdere stijging van de prijzen. En die stijging gaat niet mals zijn. 

Energiekosten stijgen met 20%

Volgens een onderzoek van de Vreg stegen het voorbije jaar de energiekosten van elektriciteit en aardgas met 20%. Het gaat natuurlijk om een gemiddelde prijsstijging voor gezinnen met een gemiddeld verbruik.

Energiekosten maar een fractie van de factuur

Hoe het dan komt dat je factuur het voorbije jaar niet 20% duurder werd? Wel omdat de energiekosten maar 1/3de uitmaken van je factuur. De rest zit in distributie- en andere kosten. In praktijk betaalde je zonder van energieleverancier te veranderen zo’n 4% meer voor elektriciteit en 13,6% voor gas. Je betaalt nu zo’n 60 euro meer voor je elektriciteit dan vorig jaar. Voor gas kan het verschil tot 110 euro oplopen. Pittig!

Onzekerheid zorgt voor stijgende prijzen

De toenemende onzekerheid over de energiebevoorrading van de laatste dagen drijft de prijs verder de hoogte in. Ook in oktober zullen de prijzen meer dan waarschijnlijk verder stijgen. De groothandelsprijzen zijn immers ondertussen gestegen naar 144 euro per MWh, terwijl dit eerder dit jaar op amper 50 euro per Mwh lag.

Switch nu

Als je een vast elektriciteitscontract wil afsluiten doe je maar beter nu. Er wordt immers verwacht dat er nog een prijsstijging van 10 à 15% gaat aankomen. Moet je weten dat de prijzen de voorbije 5 jaar al met bijna de helft zijn gestegen. Een gemiddeld gezin betaalt ondertussen zo’n 996 euro voor zijn energie.

Wil je deze kosten drukken? Ga dan vandaag nog aan het vergelijken op Tariefchecker. Het kan je aardig wat geld op jaarbasis besparen. Nu en de komende jaren. 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Onze elektriciteitsfactuur zit boordevol verborgen kosten. We betalen voor meer dan 300 euro per jaar verdoken kosten.

  • Vanaf 1 januari 2022 zou er sprake zijn van een capaciteitstarief en wordt er een einde gemaakt aan de tarieven op basis van verbruik. Wat houdt deze wijziging in en gaat het ons meer kosten?

  • De Belgische KMO betaalt gemiddeld een kwart meer dan een bedrijf in de buurlanden. Reken maar dat ze dat moeten doorrekenen in de prijzen ...

  • Tot honderden euro's besparen? In juli deden heel wat mensen het je voor door van energieleverancier te switchen.


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit