De Belgische energieleveranciers

Alleen al in Vlaanderen zijn er meer dan 37 energieleveranciers (zie overzicht VREG). In gans België spreken we waarschijnlijk over een 60-tal energieleveranciers, waarvan een groot deel uitsluitend actief zijn op de industriële markt en dus niet relevant zijn voor deze energievergelijker.

Zij die wel op de residentiële markt in België aanwezig zijn doen niet altijd gas én elektriciteit (Belpower doet bijvoorbeeld enkel elektriciteit en Antargaz enkel aardgas), en zijn niet altijd in alle landsdelen aanwezig (Elegant belevert bijvoorbeeld enkel in Vlaanderen) en vele leveranciers mijden zelfs Brussel (bijvoorbeeld Eneco en Essent).

Deze energieleveranciers moeten concurreren op onze kleine Belgische markt en kunnen op het product zelf - met name de energie - geen verschil maken. Of het nu leverancier A of leverancier B is, het zijn dezelfde moleculen gas en dezelfde electronen die jouw ketel doen draaien en je licht doen branden. Elke energieleverancier moet zich dus onderscheiden op andere vlakken. We denken dan aan de groenheid van de stroom (Eneco en Lampiris), de dienstverlening (Luminus en ENI), speciale tariefformules (Essent Vooraf), de extra diensten die aangeboden worden (denk aan isolatiemateriaal bij Lampiris, ketelonderhoud bij Electrabel, zonnepanelen bij Belpower) of zelfs de Belgische roots (Octa+, Lampiris en Elegant). Op de pagina hieronder laten we de belangrijkste Belgische energieleveranciers aan te woord om jou in het kort te vertellen welke strategie hen onderscheidt van de andere energieleveranciers.

Geen zin om daarop te wachten en is het uiteindelijk toch de prijs die het belangrijkst is? Start dan direct jouw vergelijking!

.

Vergelijk de goedkoopste energieleveranciers in België
Gratis, onafhankelijk en correct

Start jouw vergelijking
 

Omdat we er een volgorde moeten insteken staan ze gerangschikt van grootst naar kleinst aantal residentiële klanten in België.

Electrabel

logo energieleverancier Electrabel - gas en elektriciteit - België

Electrabel is actief op het vlak van productie en verkoop van elektriciteit, aardgas en energiediensten aan retail- en businessklanten. Ze biedt haar klanten een breed gamma producten en diensten, maar ook een klantendienst bereikbaar via verschillende communicatiekanalen.

 

Strategie

De hoofdbekommernis van Electrabel bestaat erin tegemoet te komen aan de behoeften van haar klanten. De onderneming speelt in op de nieuwe verwachtingen van de markt en past haar aanbod voortdurend aan. Ze streeft naar een langetermijnrelatie met haar klanten, gebaseerd op beschikbaarheid en vertrouwen, in plaats van een kortetermijnbenadering die uitsluitend prijsgeoriënteerd is

Luminus

logo energieleverancier Luminus - gas en elektriciteit - België

EDF Luminus is vandaag de belangrijkste challenger op de Belgische energiemarkt. We produceren niet alleen elektriciteit in België, we zijn ook marktleider in hernieuwbare energie en we voorzien 1.700.000 Belgen van gas en elektriciteit. Onze klanten waren in 2012 meer als eens onze prioriteit. In 2013 wil EDF Luminus op deze weg voortgaan en zijn marktpositie versterken.

 

Strategie

Onze missie is: Het favoriete geïntegreerde energiebedrijf worden dat de vernieuwende, duurzame oplossingen en de beste dienstverlening biedt door een sterke lokale verankering te combineren met een integratie in de groep EDF.

ENI

logo energieleverancier ENI - gas en elektriciteit - Vlaanderen en Wallonië

Energie kan ook eenvoudig zijn. Transparante tariefplannen, betrouwbare service en een uitstekende prijs. Dat is wat u zoekt. En dat heeft eni goed begrepen. We staan aan uw zijde met simpele en innovatieve oplossingen. Met een antwoord op al uw energievragen.

 

Lampiris

logo energieleverancier Lampiris - gas en elektriciteit - België

Lampiris werd opgericht in 2003 door Bruno Venanzi en Bruno Vanderschueren. Het is een 100 % Belgisch bedrijf dat 100 % onafhankelijk is en over de nodige vergunningen beschikt om zijn activiteiten uit te voeren in de drie Belgische gewesten. Lampiris biedt alle Belgische consumenten 100 % groene elektriciteit en aardgas tegen een scherpe prijs.

 

Strategie

De vraag naar groene energie stijgt en dat is schitterend nieuws! Lampiris streeft al verschillende jaren een strategie na die de toegang tot 100 % groene elektriciteit bevordert: onze doelstelling is 100 % groene elektriciteit aanbieden tegen een scherpe prijs en met een doeltreffende dienstverlening.

Lampiris staat voor:

 • Een competitief prijsbeleid
 • Labels die de oorsprong en productiemethode van de groene elektriciteit garanderen
 • De aankoop van elektriciteit bij onafhankelijke, lokale producenten om 100 % groene elektriciteit te leveren in zo groot mogelijke hoeveelheden
 • 100 % investeringen in groene energie
 • Investeringen in onze eigen productiecapaciteit

Bescherm samen met ons het milieu, dankzij eenvoudige handelingen. Verander je gewoontes en word zo een meer verantwoordelijke consument! Vandaag bouwen we aan de wereld van morgen. We willen je dan ook betrekken bij ons positieve en constructieve beleid voor het beheer en gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Essent

logo energieleverancier Essent - gas en elektriciteit - Vlaanderen en Wallonië

Essent.be staat voor energie zoals het hoort. Oog in oog met de klant, transparant, simpel en geloofwaardig. Door lage prijzen, correcte service en online dienstverlening. Essent.be maakt sinds 2009 deel uit van de internationale RWE-groep en heeft 150 mensen in dienst. Het bedrijf heeft zijn kantoren in Kontich en realiseert een jaaromzet van 300 miljoen euro.

Essent.be maakt groene energie bereikbaar!

 
 • Essent.be levert 100% groene stroom aan al zijn klanten
 • Jaarlijks wordt meer dan 1 miljard euro in hernieuwbare energieproductie geïnvesteerd door RWE
 • Essent is met 17% de grootste producent van duurzame energie in Nederland Essent.be biedt goede service aan een scherpe prijs.

Naast een scherpe prijs is ook duurzaamheid en service essentieel voor essent.be.

 • Direct online inzicht in uw energiedossier via Mijn essent
 • Iedere dag een goede service en hulp in geval van vragen
 • Essent.be krijgt 4 servicepunten van de Vlaamse energieregulator VREG

Eneco

logo energieleverancier Eneco - gas en elektriciteit - Vlaanderen en Wallonië

Droom je van een toekomst waarin energie voor iedereen betaalbaar en beschikbaar blijft? Dat is ook de grootste wens van Eneco. Daarom wekken wij jouw energie lokaal op. En kiezen we samen met jou voor een duurzamer België.

Samen voor duurzame energie!

Je kiest niet zomaar voor duurzaam, het is de enige en beste optie. Fossiele brandstoffen raken stilaan uitgeput en zijn enorm vervuilend. En ook kernenergie is erg onzeker als energiebron. Daarom kiest Eneco samen met jou voor de meest duurzame en betrouwbare energievorm van het land: 100 procent duurzame Belgische elektriciteit.

 

 

Belpower

logo energieleverancier Belpower - enkel elektriciteit - België

Belpower NV/SA is ervaren in het domein van oplossingen die groen, economisch en 100% duurzaam zijn sinds 2002. Dit voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. De groep heeft ook takken in Italië, Spanje, Frankrijk, Zwitserland en Californië.

Onze missie:

Ons doel is te informeren en economische meerwaarde te creëren. Wij zijn ervan overtuigd dat dat tegenwoordig enkel kan op een duurzame manier, rekening houdend met het algemeen belang en met respect voor mens, maatschappij en milieu.

Ten tijde van grote Europese fusies kunnen wij enkel verheugd zijn over de opkomst van een Belgisch energiebedrijf. De markt waarop wij actief zijn profiteert zo van onze winsten en nood aan personaal zodat de locale markt versterkt wordt.

Onze visie: VANDAAG INVESTEREN OM MORGEN BETER TE LEVEN Uw wens om morgen beter te kunnen leven en bij te dragen aan duurzame ontwikkeling is onze prioriteit. Wij willen u helpen nu actie te ondernemen.

In de context van duurzame ontwikkeling herinvesteert ons bedrijf systematisch een deel van haar opbrengsten in de ontwikkeling van haar activiteiten (photovoltaïsche zonnepanelen, levering van uitsluitend groene energie en productie ervan), het creëren van jobs en het respect voor het milieu.

"Gezien de voordelen die het gebruik van duurzame technologieën met zich meebrengt, bevoordelen vele beslissingsnemers over de hele wereld hun ontwikkeling." (Federale OverheidsDienst Economie)

Elegant

logo energieleverancier Elegant - gas en elektriciteit - enkel Vlaanderen

Elegant is een jong, Vlaams en eerlijk energiebedrijf: een duurzaam alternatief voor de werkwijze van de grote multinationals! U wordt bovendien persoonlijk geholpen door Vanessa, Niels, Wendy of Stefanie, net zoals al meer dan twintigduizend elegante gezinnen en KMO's vóór u.

Bij Elegant is het andersom: wij zijn verankerd in Vlaanderen en streven niet naar maximale winst op de korte termijn. Elegant heeft de ambitie om langzaam maar zeker uit te groeien tot een betekenisvolle speler in de Vlaamse energiemarkt. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Energie 2030

logo energieleverancier Energie 2030 - enkel elektriciteit - België

Energie 2030 is een Belgische leverancier van duurzame elektriciteit. Zij produceert en levert overal in België propere, lokale en verantwoordelijke stroom.

Energie 2030 Agence is een Belgische leverancier en producent van eletriciteit uit duurzame bronnen. Het is een bedrijf dat energie uit hernieuwbare bronnen op een duurzame manier vooruit wil helpen. Greenpeace geeft ons de maximale score van 20 op 20.

Samen kunnen we duurzame energie maatschappelijk verantwoord maken. De slagzin van Energie 2030 is 'eendracht maakt macht'. Want de toekomst van energie bepalen wij elke dag opnieuw door onze beslissingen en onze handelingen.

Doe met ons mee!

 

Elexys

logo energieleverancier Elexys - gas en elektriciteit voor professionele klanten - België

Elexys, dé onafhankelijke energieleverancier voor bedrijven, die uw energievraagstuk op een rationele, financiële wijze bekijkt. Zo geniet u van onze maximale kostenreductie en efficiëntie. Na een grondige analyse van uw verbruik krijgt een oplossing op uw maat. Geen onoverzichtelijke facturen! Transparantie staat centraal. Uw contact bij Elexys staat altijd voor u klaar!

Elexys is een onafhankelijke erkende Belgische energiemaatschappij die zich richt tot bedrijven. De persoonlijke aanpak en oplossingen op maat typeren ons. Elexys staat voor "Think Smart Enery", intelligent omgaan met energie.

Think: het energievraagstuk van onze klanten wordt door ons bekeken en geëvalueerd vanuit een financieel standpunt. Efficiëntie en maximale kostenreductie zijn hierbij onze werkparameters. Dit zonder de aanlevering in het gedrang te brengen.

Smart: Elexys werkt op een transparante wijze, dit is duidelijk van bij het eerste contact. We geven onze klanten op ieder ogenblik een duidelijk zicht op hun huidige portefeuille en marktprijzen via My Elexys. Hierin willen we steeds verder gaan en zoeken we continue naar vooruitgang.

Energy: Wij leveren zowel elektriciteit als gas. Ook kopen we energie van stroomproducenten.