Welke metertypes bestaan er, en hoe herken je ze?

Welke metertypes bestaan er, en hoe herken je ze?

Er bestaan 4 soorten elektriciteitsmeter, en er bestaat maar 1 soort aardgasmeters.

Enkelvoudige en dubbelvoudige elektriciteitsmeters

Op uitzondering van een 2-tal procent (die we hieronder aanhalen) hebben alle Belgische gezinnen ofwel een dag/nacht meter, ofwel een 'gewone' meter.

Je metertype afleiden uit de energiefactuur

Je kan natuurlijk in de kelder gaan kijken (zie afbeeldingen hieronder), maar in principe is een afrekeningsfactuur meer als voldoende: Als je elektriciteitsafrekening spreekt over nachturen, stille uren of daluren heb je een tweevoudige meter. Anders heb je een enkelvoudige.

Je metertype afleiden uit je meter in de kelder

Op de meter vinden we altijd het meternummer terug (8 cijfers), het of de registers (6 tellertjes voor de komma, eentje na de komma), de meeteenheid (kWh) en de effectieve meetschijf. In de afbeelding hieronder staat de meetschijf vlak boven het meternummer. Als je elektriciteit verbruikt zie je die ook effectief ronddraaien.

Een gewone of enkelvoudige meter heeft maar 1 register, en kent dus ook maar 1 tarief. Een enkelvoudige meter ziet er als volgt uit:

enkelvoudige elektriciteitsmeter - uitlezen meterstanden

Een tweevoudige meter, of een dubbele meter, of een dag/nacht meter heeft twee registers: tussen 7u 's morgens en 10u 's avonds op weekdagen draait het dagregister. Daarbuiten (dus 's nachts, in de weekends en tijdens feestdagen) draaien de nachtregisters. Dat is interessant omdat het nachttarief aanzienlijk (30 à 40%) goedkoper is dan het dagtarief. Wie dus zware verbruikers heeft zoals een wasmachine, of een afwasmachine laat die dus best 's nachts of tijdens de weekend draaien.

Een tweevoudige meter ziet er bijvoorbeeld als volgt uit, en is herkenbaar aan de twee registers:

dubbelvoudige elektriciteitsmeter - uitlezen meterstanden

Een tweevoudige meter is vooral interessant als je meer energie verbruikt in de nachturen dan in de daguren. Is dat niet het geval is je gemiddelde prijs hoger dan een enkelvoudige.

 

Exclusief-nacht elektriciteitsmeters

In de periode dat huizen elektrisch werden verwarmd werd soms bovenop een hoofdteller ook een exclusief nacht teller geplaatst. Zoals de naam doet vermoeden draait die enkel 's nachts en in de weekends, en werd die gebruikt om een vat water op te warmen dat vervolgens gedurende de dag gebruikt werd voor de verwarming van de woning.

Tegenwoordig is deze uiterst onefficiënte verwarmingstechniek zo goed als verdwenen. Slechts een tweetal procent van de Belgische gezinnen hebben nog zo'n meter thuis staan.

Soms is de exclusief-nachtmeter geïntegreerd in dezelfde meterkast als de hoofdmeter, en soms is het een afzonderlijke meter. Er zijn er zo weinig van dat we er zelfs geen foto's van vonden, dus als je in de kelden een exclusief nacht meter hebt staan, aarzel niet er ons een foto van te bezorgen.

Terugdraaiende tellers

Terugdraaiende tellers zijn geen bijzondere meters, maar zijn de meters zoals hierboven beschreven die aangesloten zijn op bijvoorbeeld zonnepanelen. In normale omstandigheden vloeit er steeds stroom van het net naar de woning, maar in het geval dat de woning zelf meer elektriciteit produceert dan het nodig heeft vloeit de stroom terug naar het net en draait de teller dus achterwaarts. De pijl op de afbeeldingen hierboven toont de normale draaizin van de schijf.

Aardgasmeters

Er bestaan maar 1 type aardgasmeters. Hier zal dus altijd maar 1 register te zien zijn.

Aardgasmeters zijn gemakkelijk te onderscheiden van elektriciteitsmeters omdat ze niet alleen vaak groter zijn, maar vooral omdat er een gele buis op aangesloten zit. Dat is de aanvoer van de aardgas, die zijn altijd in het geel geschilderd.

Ook wordt aardgas in m³ (kubieke meter) aangeduid, en met 3 cijfers na de komma.

aardgasmeter - uitlezen meterstanden

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Momenteel staan de groothandelsprijzen voor elektriciteit zeer gunstig. Doe er je voordeel mee!

  • ODV's wat zijn dat nu eigenlijk voor kosten en kun je deze kosten drukken? Jammer genoeg niet! 

  • Is de door jouw aangekochte energie wel groen? Wel, daar heb je volgens Greenpeace geen enkele zekerheid over. 

  • Door goed te isoleren kun je heel wat energie besparen in de winter. Met deze 5 tips pak je je isolatie alvast vakkundig aan. 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit