Wanneer mag ik overstappen naar mijn nieuwe energieleverancier?

Wanneer mag ik overstappen naar mijn nieuwe energieleverancier?

Als je particulier bent, hoef je geen rekening te houden met je huidige contract. Je kan op gelijk welk ogenblik overstappen naar je nieuwe leverancier want opzegvergoedingen zijn verboden voor particulieren en 'KMO's'.

Wel dien je voor de start van de levering een opzegtermijn van MINSTENS 20 dagen te respecteren. De meesten nemen 1 maand of de eerste van de maand die minstens een maand in de toekomst ligt.

 

Voorbeeld: stel het is vandaag 15 oktober.

Je mag op 15 oktober beslissen te veranderen van leverancier en online je contract registreren. Daarmee hoef je geen rekening te houden met je huidige contract.

Voor de start van de levering moet je minstens tot 5 november wachten. De meesten nemen dan 1 december omdat de eerste van een maand nu eenmaal gemakkelijk werkt. Dat is echter niet verplicht.

 

Heb je twijfels of je effectief vrijgesteld bent van verbrekingsvergoedingen? Een recente afrekening zal het je bewijzen. Die moet iets vermelden in de aard van:

'U kan uw contract op ieder moment opzeggen, zonder verbrekingsvergoeding, mits het respecteren van een schriftelijke opzeg van 1 maand. De huidig lopende periode eindigt op XX/XX/XXXX'

Met 'schriftelijke opzeg' bedoelt men in de praktijk de aanvraag tot switch die via de netbeheerder loopt. Dat is de verantwoordelijkheid van uw nieuwe leverancier en daar hoeft u dus niets voor te doen.

 

 

De Gas en Elektriciteitswet voorzien dat ook KMO's vrijgesteld zijn van verbrekingsvergoedingen. De voorwaarden daarvoor staan beschreven op ons artikel over het vrij veranderen van energieleverancier.

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Begrijp jij je elektriciteitsfactuur en vooral weet jij wat je betaalt voor je elektriciteitsverbruik? 

  • Vanaf 1 augustus 2019 wordt de premie voor een thuisbatterij ingevoerd. De moeite waard om in een thuisbatterij te investeren?

  • De 5 meest gestelde vragen over groene energie? We zetten ze op een rijtje.

  • Formateur De Wever zou zich bij de regering sterk willen maken voor een BTW-verlaging op energie. Komt deze er of niet en is dat wel een goed idee? 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit