Hoe verander ik van energieleverancier in 2 stappen?

Hoe verander ik van energieleverancier in 2 stappen?

Van energieleverancier veranderen is eenvoudig en snel, want kan helemaal online. 

Er zijn maar 2 etappes, en eventueel een derde die niet verplicht maar wel aan te raden is:

  1. kies jouw beste energieleverancier via een online vergelijking
  2. verander van energieleverancier via het online formulier
  3. (geef je meterstanden door aan de netbeheerder)

100% online vergelijken en veranderen van energieleverancier

De eerste twee stappen gebeuren volledig online. Het vergelijken van de energieleveranciers neemt gemiddeld 2 à 5 minuten in beslag. Al de gegevens die je nodig kan hebben (zoals verbruik, en je huidige kosten) bevinden zich op je laatste afrekening.

Nadat je jouw leverancier gekozen hebt kan je online je contract afsluiten. Elke leverancier heeft zijn eigen formulier, maar ook hier zou je op een paar minuutjes door moeten zijn. Opnieuw bevinden de nodige gegevens (EAN-code van je aansluitingen) zich op elke energiefactuur. Binnen de 24u na je registratie krijg je bevestiging dat alles geregistreerd werd. Eventuele ontbrekende gegevens worden aangevuld en dan ben je contractueel veranderd van leverancier.

Overstap van de oude naar de nieuwe energieleverancier

Ten vroegste 20 dagen nadat je je nieuwe energiecontract in orde hebt gebracht zal je nieuwe leverancier de levering overnemen van de oude. Op dat ogenblik zal je oude leverancier een slotafrekening moeten opstellen, zodat al je rekeningen bij hem vereffend zijn. Naargelang je reeds betaald voorschotten zal je terugtrekken of bijbetalen.

Wees gerust, ook als het in jouw voordeel is zal je oude energieleverancier wel degelijk je factuur (of beter gezegd, je kredietnota) opstellen.

Om de slotafrekening correct te kunnen opstellen moeten je meterstanden gekend zijn. De netbeheerder zal je een paar dagen voordat de verandering van leverancier gebeurt vragen om je meterstanden door te geven. Doe je dat, dan wordt je afrekening opgesteld aan de hand van je exacte verbruik, en begint de nieuwe leverancier ook met de juiste meterstanden. Doe je dat niet, dan zal de netbeheerder je meterstanden schatten. Die zullen door zowel de nieuwe als de oude energieleverancier als definitief beschouwd worden. 

Dat betekent dat je dus niet verplicht bent om je meterstanden door te geven. Het is wel aan te raden omdat je afrekening dan het meest correct is.

 

Aarzel niet langer, en bereken onmiddellijk jouw besparing als je verandert van energieleverancier.

 

Belangrijke opmerking: verbrekingsvergoedingen zijn verboden. Je hoeft dus geen rekening te houden met je lopende contract om direct te besparen!

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Begrijp jij je elektriciteitsfactuur en vooral weet jij wat je betaalt voor je elektriciteitsverbruik? 

  • Vanaf 1 augustus 2019 wordt de premie voor een thuisbatterij ingevoerd. De moeite waard om in een thuisbatterij te investeren?

  • De 5 meest gestelde vragen over groene energie? We zetten ze op een rijtje.

  • Formateur De Wever zou zich bij de regering sterk willen maken voor een BTW-verlaging op energie. Komt deze er of niet en is dat wel een goed idee? 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit