Groepsaankopen gas en elektriciteit: doen of niet doen?

Groepsaankopen gas en elektriciteit: doen of niet doen?

Het is ongelooflijk hoeveel mensen meedoen of overwegen mee te doen met groepsaankopen voor gas en elektriciteit. Ik krijg dan ook vaak de vraag of dat een goed idee is of niet. Het antwoord op de vraag luidt dan:

Groepsaankopen voor energie kunnen interessant zijn, maar wie niet elk jaar opnieuw meedoet wordt teruggepakt.

De reden daarvoor is de volgende: Een groepsaankoop voor energie zoals die van Test-Aankoop, de provincies, SP.A of Greenpeace verzamelen tussen de 20.000 en de 50.000 gezinnen, soms zelfs meer. Met die inschrijvingen stappen ze naar een aantal leveranciers en houden ze een veiling tot daar 1 laagste tarief uitkomt. Dat energietarief wordt gesimuleerd voor een gemiddeld gezin. Soms worden verschillende veilingen gehouden per regio, of worden gas en elektriciteit apart geveild. De winnaar van de groepsaankoop wordt dan aangeboden aan al wie zich ingeschreven heeft en die gezinnen kunnen dan al dan niet beslissen of ze overstappen.

Groepsaankopen worden geveild voor 'het gemiddeld gezin'

Een eerste probleem duikt op: een groepsaankoop wordt geveild voor een gemiddeld verbruikend gezin. Daar kan echter veel verschil op zitten. Hoewel de energietarieven van groepsaankopen natuurlijk nooit slecht zijn is het dus nog maar de vraag of een groepsaankoop voor jou effectief het beste tarief oplevert.

Verschil gemiddeld verbruik gas elektriciteit per type gezin groepsaankoop energie

Op het ogenblik dat je je 'persoonlijke aanbod' toegestuurd krijgt heeft men een besparing voor je uitgerekend. De vraag is maar zeer ten opzichte van welk tarief dat gebeurde. 9 kansen op 10 kiest men een tarief van Electrabel (nog steeds de marktleider) als referentie, en dat is zelden hun goedkoopste tarief. Die simulaties zijn dus steeds met een korrel zout te nemen. Bij Tariefchecker berekenen we enkel een besparing als we ook effectief weten wat je nu betaalt.

Wat met je energietarieven na de groepsaankoop?

De tarieven van de energieleveranciers komen bij die veilingen sterk onder druk te staan. Dat betekent enerzijds dat de tarieven die daaruit komen relatief interessant zijn, maar dat betekent ook dat de energieleverancier onder zijn standaard marge moet verkopen om te kunnen winnen. Het gevolg daarvan is dat hij dat verlies aan marge het jaar daarna moet recupereren. Vandaar de conclusie: op het ogenblik dat je tarieven verlengd worden, krijg je 9 kansen op 10 een tarief dat aanzienlijk hoger ligt dan de markt. Als je je dus niet wil laten vangen na het eerste jaar moet je elk jaar opnieuw meedoen.

Waarom kopen we massaal gas en elektriciteit aan via groepsaankopen?

Het groepsgevoel speelt daar een enorme rol in.

Als 20.000 gezinnen in een keer samen wisselen van leverancier, dan kan dat toch niet anders dan goed georganiseerd zijn?

Een begrijpelijke gedachtengang, maar in de praktijk loopt dat niet altijd even vlotjes. Dat is ook perfect begrijpbaar: als een team bij een leverancier maandelijks een paar 1000 vragen beantwoordt en  overstappen regelt, hoe krijgen zij dan ineens 20.000 man op een paar weken tijd gebolwerkt? Vaak gaat een massale overstap gepaard met een hoop problemen bij de klantendienst.

Wat is het alternatief op de groepsaankopen voor energie?

Een 'normaal' tarief voor gas en elektriciteit kiezen.

Dankzij de commerciële kortingen die we kunnen geven is het effectieve prijsverschil zeer klein (een 10-tal euro) en komen we terecht in de normale dienstverlening van de leverancier.

Je kan ook overwegen om een tarief '3 jaar vast' te kiezen zodat je voor 3 jaar geen rekening meer hoeft te houden en je tarieven bevrozen zijn. Ja die zijn duurder dan de goedkoopste tarieven of de tarieven van de groepsaankopen, maar je bent wel zeker dat je gedurende 3 jaar niet meer hoeft te wisselen. Die tarieven kan je in de vergelijker gemakkelijk vinden door de filters op 'tarieftype = vast' en 'duurtijd = 3 jaar' te zetten.

alternatieve oplossing voor groepsaankopen energie 3 jaar vast energietarief geen stilzwijgende verlengingen

Overtuigd? Wacht niet op de organisatie van een groepsaankoop en neem nu zelf het heft in handen.

Start jouw vergelijking NU.

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Begrijp jij je elektriciteitsfactuur en vooral weet jij wat je betaalt voor je elektriciteitsverbruik? 

  • Vanaf 1 augustus 2019 wordt de premie voor een thuisbatterij ingevoerd. De moeite waard om in een thuisbatterij te investeren?

  • De 5 meest gestelde vragen over groene energie? We zetten ze op een rijtje.

  • Formateur De Wever zou zich bij de regering sterk willen maken voor een BTW-verlaging op energie. Komt deze er of niet en is dat wel een goed idee? 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit