Zitten we in november zonder stroom?

Zitten we in november zonder stroom?

Niet alleen betalen we in België ontzettend veel voor onze energie, de kans bestaat dat we in november zonder zitten! De kans bestaat dat door het uitvallen van de kerncentrales er in sommige gemeenten op bepaalde uren geen stroom zal zijn. Geen fijne vooruitzichten …

Eén van de zeven kernreactoren in werking

In november zal er maar één van de zeven kernreactoren stroom kunnen leveren, dat blijkt uit een rapport van het Planbureau, een onafhankelijk instituut die onderzoek doet naar beleidsmaatregelen. De andere reactoren zijn stuk voor stuk in onderhouden en/of vertonen gebreken. De kans is dan ook reëel dat het aanbod aan elektriciteit niet altijd voldoende gaat zijn om de vraag in te vullen.

Geen uitzonderlijke omstandigheden

We mogen dan onze vingers wel beginnen kruisen zodat we een zachte novembermaand krijgen, maar zelfs bij een ‘normale’ temperatuur kunnen we zonder vallen. Vorig jaar, een zachte november, werd er 13 gigawatt stroom verbruikt en de vraag is nog maar of we dat dit jaar gaan kunnen produceren. Er zal dus waarschijnlijk niets anders opzitten dan met zijn allen ons heel bewust te zijn van ons energieverbruik.

Falend energiebeleid

De voorbije maanden werd geopperd om de kerncentrales langer open te houden, maar nu blijkt dat ze kampen met heel wat problemen en niet voor de aanvoer kunnen zorgen. De oppositie wijst op een falende energiebeleid en geeft aan dat de consument hier de dupe van is. Dit zal ongetwijfeld weer gevolgen hebben voor de prijs, want schaarste wil de prijzen al eens de hoogte injagen.

Investeren in alternatieven

De bedrijfszekerheid van de kerncentrales kan in vraag gesteld worden, maar tot op heden is er veel te weinige geïnvesteerd in alternatieven. Zo zouden er gascentrales moeten komen die snel in- en uitgeschakeld kunnen worden, om situaties zoals deze op te vangen en/of te voorkomen.

Kies alvast voor de voordeligste

Of er voldoende energie gaat zijn in november of niet, dat is een vraagteken. Overstappen naar de voordeligste energieleverancier kan wel. Vergelijk vandaag nog je energietarief met deze van andere spelers op de markt via Tariefchecker.

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Onze elektriciteitsfactuur zit boordevol verborgen kosten. We betalen voor meer dan 300 euro per jaar verdoken kosten.

  • Vanaf 1 januari 2022 zou er sprake zijn van een capaciteitstarief en wordt er een einde gemaakt aan de tarieven op basis van verbruik. Wat houdt deze wijziging in en gaat het ons meer kosten?

  • De Belgische KMO betaalt gemiddeld een kwart meer dan een bedrijf in de buurlanden. Reken maar dat ze dat moeten doorrekenen in de prijzen ...

  • Tot honderden euro's besparen? In juli deden heel wat mensen het je voor door van energieleverancier te switchen.


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit