Zit er een verlaagd BTW-tarief op energie aan te komen?

Zit er een verlaagd BTW-tarief op energie aan te komen?

Ok, het is misschien nog wat voorbarig, maar formateur Bart De Wever lijkt alvast gewonnen voor het idee van een verlaagd BTW-tarief op BTW. 

 

Nochtans deed de NV-A voorzitter het verlagen van de BTW af als een verkeerde keuze en een verkapte indexsprong. Hoewel op Vlaams niveau niet wordt beslist over deze BTW-verlaging, lijkt Bart De Wever uit goodwill en zoenoffer richting sp.a, nu toch mee te gaan in het verhaal van een BTW-verlaging. 

 

Eerder werd na lange onderhandelingen in 2013 het BTW-tarief verlaagd van 21% naar 6%. sp.en en Open VLD waren de drijvende krachten achter deze verlaging. Dit met het oog op het vergroten van de concurrentiepositie van België om buitenlandse bedrijven aan te trekken en de hoge loonkosten aan te pakken. De energieprijs zit immers in de index. 

 

Onder de regering Michel werd de het BTW-tarief op energie terug verhoogd naar 21% om de taxshift te financieren. Verschillende wetsvoorstellen om de BTW terug te verlagen werden weggestemd. Nu blijkt dat in de nieuwe formateursnota van Bart De Wever, een verlaging van het BTW-tarief zou zijn opgenomen. Dit zou gelden op elektriciteit en van 6% is voorlopig geen sprake, een cijfers is er immers niet opgekleefd. 

 

Ruimte om BTW-tarief op energie te verlagen 

 

Er is ruimte om de prijs te laten dalen. Als de regering alle kosten die niets met de energieinfrastructuur laat vallen, dan kan de factuur al minstens 10% dalen. Momenteel zitten er immers heel wat verdoken kosten in de energiefactuur. Uiteraard zal het geld van ergens moeten komen. 

 

BTW-tarief verlagen op energie een goed idee? 

 

Vind jij het verlagen van het BTW-tarief op energie een goed idee? Wetende dat de regering al tegen een kort van 11 miljard euro aankijkt en geld ongetwijfeld ergens anders zal moeten gaan halen?

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Momenteel staan de groothandelsprijzen voor elektriciteit zeer gunstig. Doe er je voordeel mee!

  • ODV's wat zijn dat nu eigenlijk voor kosten en kun je deze kosten drukken? Jammer genoeg niet! 

  • Is de door jouw aangekochte energie wel groen? Wel, daar heb je volgens Greenpeace geen enkele zekerheid over. 

  • Door goed te isoleren kun je heel wat energie besparen in de winter. Met deze 5 tips pak je je isolatie alvast vakkundig aan. 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit