Waarom je woonplaats een stevige impact heeft op je energiefactuur?

Waarom je woonplaats een stevige impact heeft op je energiefactuur?

Of je in Antwerpen, Leuven of Brussel woont, het scheelt een aardige slok op de borrel op je energiefactuur. Een beetje bizar, maar er is wél een verklaring voor. Wij lijsten even wat feiten op.

Waaruit bestaat je energiefactuur?

Enerzijds heb je de energiekosten. Deze hangen af van leverancier tot leverancier en heb je zelf voor een stuk onder controle. Je kan deze prijzen bijvoorbeeld vergelijken op Tariefchecker. Daarnaast zijn er ook nog een aantal heffingen die bestemd zijn voor de federale of regionale overheid.

Op het vlak van nettarieven maakt je woonplaats een verschil. Je hebt enerzijds de distributienettarieven simpelweg gesteld, het vervoer van de elektriciteit tot in je woning en anderzijds het transmissietarief, de vergoeding voor het gebruik van de netwerken van Elia en Fluxys. Deze bedragen variëren van netbeheerder tot netbeheerder en deze zijn afhankelijk van je woonplaats.

Enkele conclusies

Op het vlak van elektriciteit is Brussel het goedkoopst, terwijl je voor aardgas als Antwerpenaar het voordeligste af bent. Zo betaal je voor de combinatie aardgas en elektriciteit in Leuven, als gemiddelde gebruiker, zo’n 160 euro meer dan in Antwerpen. Jammer genoeg kan je hier weinig aan verhelpen, tenzij je wil verhuizen om je energiefactuur te drukken natuurlijk.

Vergelijk de energieprijzen

De factor waar je wel impact op hebt, puur je dan ook maar beter optimaal uit. Het vergelijken van energietarieven kan de prijs aardig drukken. Dit kan je via Tariefchecker! Het vergelijken van energietarieven loont altijd en kan je tot honderden euro's per jaar doen besparen. Zo vlak je de verschillen tussen de verschillende regio's vaak al helemaal uit. 

Bron: mijnenergie.be

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Wil je besparen op je energieverbruik? Met deze tips is het kinderspel.

  • De Vlaming bouwt steeds energiezuiniger. In 60% van de gevallen wordt de energienorm die tegen 2021 verplicht is, nu al gehaald.

  • Gezinnen beseffen dat veranderen van energieleverancier loont. In januari switchten maar liefst 124.105 gezinnen en bedrijven.

  • Heeft investeren in zonnepanelen nog nut nu de digitale meter voor verandering gaat zorgen en een einde maakt aan het prosumententarief? 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit