Vlaanderen wil van prosumententarief af, Wallonië is pro

Vlaanderen wil van prosumententarief af, Wallonië is pro

De komst van de slimme meter zal in Vlaanderen leiden tot het afschaffen van het prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen. In Wallonië lijkt het echter niet zover te komen. Daar wordt het systeem binnenkort immers ingevoerd … Vanaf 1 januari 2020 komt er daar een prosumententarief voor wie na 1 juli 2019 zonnepanelen installeert. In Wallonië zorgt het alvast voor een stormloop op zonnepanelen.

Vlaanderen gaat voor digitale meters

In 2015 werd in Vlaanderen het prosumententarief ingevoerd. Met deze netvergoeding dragen eigenaars van zonnepanelen bij tot het reële gebruik van het elektriciteitsnet. Maar met de digitale meter verdwijnt dit tarief. Er wordt immers effectief gemeten wat je van het net haalt en wat je teruggeeft. Op wat je van net haalt ga je het distributienettarief betalen en het prosumententarief verdwijnt. Nu is het wel zo dat er nog een overgangstermijn van 15 jaar is voorzien tot na de installatie.

Wallonië stelt 2 mogelijkheden voor

In Wallonië heeft de Waals Minister van energie Jean-Luc Crucke enige tijd geleden aangekondigd dat er een prosumententarief komt. Er zouden twee tarieven komen: een capaciteitstarief en proportioneel tarief. Het capaciteitstarief hangt af van het vermogen van de elektrische omvormer van de fotovoltaïsche installatie. Dat systeem kun je dus best vergelijken met het prosumententarief zoals wij dat nu nog kennen. In het andere systeem loopt de afname en de injectie van de stroom gescheiden. Dit systeem toont dan weer veel gelijkenissen met onze digitale meter.

Aangezien de zonnepanelen voor 1 juli 2019 geïnstalleerd moeten zijn, doet er zich momenteel een stormloop voor in Wallonië.

Profiteer nu van scherpe tarieven

Een lijn zit er niet in het beleid en de digitale meter blijft voor onrust zorgen. Concreet schudt dit ook de markt op en kun je door je energietarieven te vergelijken via Tariefchecker, aardig wat geld besparen. Door over te schakelen kun je al snel honderden euro’s besparen.

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • In Brussel wordt de terugdraaiende teller voor zonnepanelen afgeschaft. Volgt Vlaanderen of blijft het prosumententarief behouden?

  • Moet je nu kiezen voor een vast of variabel energietarief? Je komt het te weten via Tariefchecker! 

  • Wil ook jij mee de richting aangeven van de Belgische klimaatplannen? Doe dan mee aan de bevraging.

  • We betalen veel voor onze energie, maar hoe scoren we op Europees niveau? Dat blijkt al bij al nog mee te vallen


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit