Norther zorgt voor elektriciteit voor 400.000 gezinnen

Norther zorgt voor elektriciteit voor 400.000 gezinnen

Deze week zijn de werken aan Norther gestart. Nooit van gehoord? Dit is het nieuwe windmolenpark dat stroom zal kunnen leveren aan maar liefst 400.000 gezinnen. Norther wordt dan ook het grootste windmolenpark van België.

Werken gestart

Verwacht wordt dat de windmolens vanaf september/oktober volgend jaar operationeel zullen zijn. In totaal gaat het om 44 stuks die vanaf februari gemonteerd zullen worden, terwijl de eigenlijke werken dus nog sneller beginnen. De 100 km lange kabels zullen het platform verbinden met het vasteland. Het platform ligt immers zo’n 22 km zee-inwaarts.

Kostprijs van 1,2 miljard euro

Het windmolenpark is eigendom van drie verschillende bedrijven. Het Belgische bedrijf Elicio, het Nederlandse bedrijf Eneco en het Japanse bedrijf Mitsubishi Corporation. Het platform zal zo’n 44 km2 groot zijn en zal 75 000 ton staal bevatten. Norther is niet het eerste windmolenpark in onze Noordzee, in de nabije omgeving liggen er nog 3. Deze parken zullen samen zo’n 2.200 megawatt produceren. Aan de bouw is wel een kostenplaatje van 1,2 miljard euro verbonden.

Steentje bijdragen aan de Belgische klimaatdoelstellingen

Het park zal een steentje bijdragen aan de onlangs bijgestelde klimaatdoelstellingen van de regering. Met de bouw van het nieuwe park stijgt de productiecapaciteit van de Belgische offshore windmolenparken in één klap met bijna 50%.

Invloed op energiefactuur?

Of de bouw van dit windmolenpark ook een impact gaat hebben op de energiefactuur is nog maar de vraag. Door geregeld de energietarieven te vergelijken via Tariefchecker merk je dit echter al snel. Je kan ook bewust voor een energieleverancier kiezen die inzet op groene stroom en windenergie. Die filter je er op Tariefchecker makkelijk uit.

 
 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Onze elektriciteitsfactuur zit boordevol verborgen kosten. We betalen voor meer dan 300 euro per jaar verdoken kosten.

  • Vanaf 1 januari 2022 zou er sprake zijn van een capaciteitstarief en wordt er een einde gemaakt aan de tarieven op basis van verbruik. Wat houdt deze wijziging in en gaat het ons meer kosten?

  • De Belgische KMO betaalt gemiddeld een kwart meer dan een bedrijf in de buurlanden. Reken maar dat ze dat moeten doorrekenen in de prijzen ...

  • Tot honderden euro's besparen? In juli deden heel wat mensen het je voor door van energieleverancier te switchen.


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit