Hoeveel energie halen we nu al uit zon en wind

Hoeveel energie halen we nu al uit zon en wind

De ene klimaatmars volgt de andere op en dat we met zijn alle minder energie zullen moeten gaan gebruiken lijkt vast te staan. Dat onze energie bovendien een stuk ecologischer moet ook. Maar hoeveel energie halen we momenteel al uit de zon en de wind en is dit voldoende om in de nabije toekomst in onze energiebevoorrading te voorzien?

Stijging van hernieuwbare energie

In 2018 was de productie van zonne- en windenergie goed voor 9,8 terawattuur (TWh) of 12 à 13 procent van het Belgische elektriciteitsverbruik. Een stijging van 18% ten opzichte van 2017. Niet slecht, maar natuurlijk ruim onvoldoende om enkel op deze energie te rekenen. De Vlaamse regering heeft dan ook bijkomende inspanningen beloofd. Zo zullen de installaties van zonnepanelen tegen 2030 opgetrokken worden tot 6.700 megawatt en ook het vermogen van de windmolens moet stijgen van 1.240 megawatt naar 2.000 megawatt. Het aantal warmtepompen moet stijgen van minder dan dertigduizend naar 120.000.

Europa verwacht (veel) meer 

Zijn dit ambitieuze doelstellingen? Niet echt, want Europa verwacht grotere inspanningen. Met deze maatregelen zou tegen 2030 zowat 18,3% van onze totale energiebevoorrading uit hernieuwbare bronnen komen, ruim onvoldoende. De Europese doelstelling ligt immers op 32%. De verwachting is dan ook dat Europa meer inspanningen zal eisen van België, wat dan ook weer zijn impact heeft op Vlaanderen.

Kies voor groene energie

Wil jij alvast kiezen voor groene energie en daar een correcte prijs voor betalen? Dan kun je de groene energiespelers perfect vergelijken op Tariefchecker.be. Daar vind je alle energieleveranciers die actief zijn in België en kun je selecteren op groene energie. Zo kies je de voordeligste speler. Stevige besparingen op je energiefactuur zijn mogelijk en je kiest toch voor hernieuwbare energie!

 
 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • In Brussel wordt de terugdraaiende teller voor zonnepanelen afgeschaft. Volgt Vlaanderen of blijft het prosumententarief behouden?

  • Moet je nu kiezen voor een vast of variabel energietarief? Je komt het te weten via Tariefchecker! 

  • Wil ook jij mee de richting aangeven van de Belgische klimaatplannen? Doe dan mee aan de bevraging.

  • We betalen veel voor onze energie, maar hoe scoren we op Europees niveau? Dat blijkt al bij al nog mee te vallen


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit