Haal je nog rendement uit je zonnepanelen?

Haal je nog rendement uit je zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn nog steeds populair en er wordt nog steeds vol op ingezet. Hoewel de subsidies stevig zijn teruggeschroefd is het nog steeds een ecologische manier om energie te produceren. Maar verdien je de kosten nog terug en op welke termijn? Toch ook een belangrijke factor voor heel wat mensen.

Heel wat zonnepanelen in België

Meer dan een half miljoen gezinnen beschikken al over zonnepanelen, maar er is nog ruimte voor meer. Gemiddeld worden er een 12-tal panelen per huis geplaatst, goed voor ongeveer 80% dekking van het totale energieverbruik. Zeker niet slecht! Bovendien is de kostprijs van de zonnepanelen de laatste jaren in vrije val. Al vanaf € 4.000 heb je een installatie. Weet trouwens dat je als particulier de BTW kan recupereren bij de overheid, dus laat je goed informeren.

Besparing op je energiefactuur

Uiteraard zijn zonnepanelen ecologisch, maar de voornaamste reden is toch vaak dat je aardig kan besparen op je energiefactuur. Je moet immers minder energie afnemen. De opbrengst van je zonnepanelen hangt wel van een heel aantal factoren af, niet elk dak is even geschikt. Het rendement kan dus wel variëren.

Meerwaarde bij doorverkoop

Nu kan je ook via Tariefchecker besparen op je energieverbruik, maar je woning meerwaarde geven, nee: dat kunnen we niet. Nu, hoeveel meerwaarde zonnepanelen scheppen bij de meerwaarde van je huis staat niet vast, maar je kan het dus wel uitspelen. Woningkopers blijken een woning met zonnepanelen gemiddeld € 5.500 duurder in te schatten. Bij verkoop verdien je je investering dus terug. Blijkbaar hebben heel wat mensen tegenwoordig ook een voorkeur voor huizen met zonnepanelen.

Als je weet dat zonnepanelen een levensduur hebben van ongeveer 25 jaar en je ze binnen de 10 jaar terugverdient, kan het ondanks de dalende subsidie nog altijd interessant zijn. Bovendien zorgen ze er bij nieuwbouw en renovatie mee voor dat je de EPB-normen haalt. Is je woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je maar 6% BTW.

Meer weten over de subsidies voor zonnepanelen in 2018? Je vindt alle info hier.

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Onze elektriciteitsfactuur zit boordevol verborgen kosten. We betalen voor meer dan 300 euro per jaar verdoken kosten.

  • Vanaf 1 januari 2022 zou er sprake zijn van een capaciteitstarief en wordt er een einde gemaakt aan de tarieven op basis van verbruik. Wat houdt deze wijziging in en gaat het ons meer kosten?

  • De Belgische KMO betaalt gemiddeld een kwart meer dan een bedrijf in de buurlanden. Reken maar dat ze dat moeten doorrekenen in de prijzen ...

  • Tot honderden euro's besparen? In juli deden heel wat mensen het je voor door van energieleverancier te switchen.


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit