Enkel Denen en Duitsers betalen meer voor elektriciteit

Enkel Denen en Duitsers betalen meer voor elektriciteit

Dat we veel betalen voor onze elektriciteit, dat is al langer bekend, maar beteren doet het er niet op. De vraag is nog maar of de nieuwe regering - als die er al komt - er wat aan gaat doen. Uit onderzoek blijkt dat enkel Denen en Duitsers meer betalen voor hun elektriciteit. Eerlijkheidshalve moeten we wel meegeven dat de gastarieven dan weer tot de laagste in Europa behoren.

Duur land voor elektriciteit 

Eurostat berekende dat de gemiddelde elektriciteitsprijs midden vorig jaar 21,1 euro per 100 kWh bedroeg. In België zaten we daar met 29,4 euro een heel stuk boven, de verschillen in Europa zijn dan ook groot. Bulgarije is veruit het goedkoopste land met 10,4 euro per 100 kWh. Natuurlijk moet je appelen met appelen vergelijken, want het inkomen ligt in Oost-Europese landen ook een stuk lager. Houden we rekening met de koopkracht, dan blijken Nederland, Finland en Luxemburg de voordeligste landen, terwijl België na Portugal, Duitsland en Spanje het duurste land is.

Als we de gastarieven bekijken dan scoort België wel goed. De gemiddelde prijs in Europa was 6,7 euro per kWh en daar blijven we met 6,3 euro onder.

Europees niet zo slecht

Houden deze tarieven in dat de overheid eigenlijk stiekem een tweede belastingbrief aan de burgers bezorgd? Dat blijkt wel mee te vallen. De taksen en heffingen op elektriciteit zijn goed voor 32% van de energiefactuur, terwijl het Europese gemiddelde op 37% ligt. Voor gas ligt dit dan weer op 21%, terwijl het Europese gemiddelde op 27% ligt. Al bij al blijken we het dus toch nog niet zo slecht te doen …

Wil je besparen op je energiefactuur? Maak vandaag nog gebruik van Tariefchecker en bespaar tot honderden euro’s. Zo scoor je misschien nog beter!

 

Bron: Het Nieuwsblad

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Moet je nu kiezen voor een vast of variabel energietarief? Je komt het te weten via Tariefchecker! 

  • Wil ook jij mee de richting aangeven van de Belgische klimaatplannen? Doe dan mee aan de bevraging.

  • We betalen veel voor onze energie, maar hoe scoren we op Europees niveau? Dat blijkt al bij al nog mee te vallen

  • Twijfel je nog over een thuisbatterij? Een premie die kan oplopen tot € 3.200 trekt je misschien over de streep? 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit