De resultaten van de nieuwe Markmonitor 2018 zijn bekend

De resultaten van de nieuwe Markmonitor 2018 zijn bekend

Jaarlijks wordt door de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, kortweg VREG, de Marktmonitor uitgevoerd. Deze enquête geeft inzicht in het gedrag van de elektriciteits- en aardgasklanten in Vlaanderen. Begin november zijn de resultaten gepubliceerd van de Marktmonitor 2018, waarbij 1000 gezinnen en 1000 bedrijven deelgenomen hebben. Een korte uiteenzetting.  

Kiezen gezinnen en bedrijven bewust, en waarop baseren ze zich bij deze keuze?

In 2018 gaf 67% van de gezinnen en 71% van de kmo’s aan zich voldoende geïnformeerd te voelen over de energiemarkt. 70% van de kleine bedrijven met 1 tot 4 werknemers voelt zich voldoende geïnformeerd. Over sommige thema’s bleken echter nog wel onduidelijkheden te zijn. Zo denkt 1 op de 8 gezinnen nog altijd onterecht dat ze een verbrekingsvergoeding moeten betalen bij een vroegtijdige overstap naar een andere leverancier. Een kwart van de elektriciteitscontracten heeft een variabele elektriciteitsprijs, toch denkt slechts 10% van de gezinnen een variabele elektriciteitsprijs te hebben. Voor aardgas is het verschil nog groter. Hoewel slechts 10% van de gezinnen een variabele aardgasprijs denkt te hebben, is dat in werkelijkheid bijna 43%.

Overstappen? Maak gebruik van een prijsvergelijkingswebsite!

Goed nieuws voor tariefchecker.be want uit de resultaten van de Marktmonitor 2018 bleek dat het belangrijkste kanaal om over te stappen naar een andere energieleverancier een prijsvergelijkingswebsite als tariefchecker.be is! De VREG blijft naast initiatieven op het internet voor gezinnen ook de belangrijkste informatiebron over de energiemarkt. De kmo’s gaan net iets meer te rade bij hun energieleverancier zelf dan bij de VREG.  

Prijs is doorslaggevend bij het overstappen naar een andere elektriciteitsleverancier

Voor gezinnen blijft de prijs veruit de belangrijkste reden om voor een andere energieleverancier te kiezen, gevolgd door groene stroom en betrouwbaarheid. Ook bij de bedrijven is prijs doorslaggevend om over te stappen, gevolgd door betrouwbaarheid, dienstverlening en groene stroom.

Ruime meerderheid is voorstander van een vrije energiemarkt

Ondanks het dalend aantal afnemers dat zich voldoende geïnformeerd voelt, is nog altijd 67% van de gezinnen, 82% van de kleine bedrijven en 84% van de kmo’s voorstander van de vrijmaking van de energiemarkt.

Aantal energieklanten dat wisselt van energieleverancier, blijft hoog

Het aantal gezinnen en bedrijven dat van energieleverancier verandert, blijft zeer hoog. Meer dan de helft van de gezinnen (62%) zegt ooit van elektriciteitsleverancier te zijn veranderd. Dat aandeel is ongeveer hetzelfde als de voorbije jaren. Het gemiddeld aantal overstappen neemt wel toe. Prijsvergelijkingswebsites als tariefchecker.be bieden hierbij uitkomst. Bij kmo’s nam het aantal bedrijven dat ooit overstapte voor elektriciteit toe tot 74%. Kleine bedrijven zijn het vaakst actief, wel tot 76%.

 
 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Moet je nu kiezen voor een vast of variabel energietarief? Je komt het te weten via Tariefchecker! 

  • Wil ook jij mee de richting aangeven van de Belgische klimaatplannen? Doe dan mee aan de bevraging.

  • We betalen veel voor onze energie, maar hoe scoren we op Europees niveau? Dat blijkt al bij al nog mee te vallen

  • Twijfel je nog over een thuisbatterij? Een premie die kan oplopen tot € 3.200 trekt je misschien over de streep? 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit