Belgen betalen een stuk meer voor hun elektriciteit dan in de buurlanden

Belgen betalen een stuk meer voor hun elektriciteit dan in de buurlanden

We betalen met zijn allen onze elektriciteit peperduur. Dat blijkt alvast uit een studie van PwC in opdracht van de VREG. Zij vergeleken de internationale elektriciteits- en aardgasdistributienettarieven tussen 2014 en 2018 en deze conclusie staat als een paal boven water.

Op één na duurste

Uit het onderzoek blijkt dat Vlaamse gezinnen en bedrijven een hoge elektriciteitsfactuur betalen in vergelijking met andere landsdelen en buurlanden. Dat merk je waarschijnlijk elke maand op je elektriciteitsfactuur. Daar staat wel tegenover dat we dan weer één van de goedkoopste zijn op het vlak van aardgas. Niet dat dit volledig compenseert, maar het verzacht wel de pil. Enkel in Duitsland betalen ze meer voor hun elektriciteit.

Distributienettarieven vormen de oorzaak

Verder blijkt uit de studie dat voornamelijk de nettarieven verantwoordelijk zijn voor de hoge kostprijs van elektriciteit. Vooral de doorrekening van de openbaredienstverplichtingen via de nettarieven en de toeslagen verklaart de hoge factuur voor elektriciteit enerzijds en de lage factuur voor aardgas anderzijds.

De verschillen in prijs tussen de distributienetbeheerders zijn significant. Zo bedroeg in 2018 het verschil in distributienettarief tussen de goedkoopste en duurste distributienetbeheerder voor een gezin met een tweevoudige meter en een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh/jaar maar liefst 45%.  De keuze van je woonplaats heeft dus een stevige impact op wat je betaalt. Bij professionelen kan dit oplopen tot 70%. Voor aardgas lopen de verschillen voor particulieren trouwens ook op tot 70%.

Allerhande toeslagen zoals de opkoopverplichting van steuncertificaten, premies rationeel energieverbruik, kosten voor sociale openbare dienstverplichtingen en openbare verlichting, zijn bijna goed voor 50% van je energiefactuur. Zaken waar je geen impact op hebt en die onafhankelijk zijn van je verbruik.

Druk die andere 50%

Wil dit zeggen dat je bij de pakken moet blijven zitten en de dure tarieven zomaar moet slikken? Nee, je kunt op zijn minst aan de slag gaan met de 50% die je wel in handen hebt. Door verschillende energieleveranciers te vergelijken op Tariefchecker.be kun je op zijn minst die kost stevig drukken, door voor de goedkoopste te kiezen. Meer hoef je trouwens niet te doen, want wil je overstappen, dan regelen de mensen van Tariefchecker alles voor je.

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Terwijl Vlaanderen resoluut voor de digitale meter gaat, voert met in Wallonië het prosumententarief in. Maar wat is nu het beste?

  • Zonnedelen? Nog niet van gehoord? Logisch, van dit plan is tot op heden nog niets in huis gekomen. Nochtans past het perfect in de energietransitie die nodig is. 

  • Er zijn een heel aantal energieleveranciers verdwenen, maar door goed te vergelijken, kun je nog steeds besparen. 

  • Deur-aan-deurverkopers van energieleveranciers gaan alsmaar driester te werk, met meer klachten tot gevolg. Laat je niet onder druk zetten! 


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit