U bent hier

Blockchain gaat netwerkbeheerder Elia helpen

Blockchain gaat netwerkbeheerder Elia helpen

Een technische uitleg over blockchain zou ons te ver leiden, maar weet dat het de technologie is achter de super populaire cryptomunt de Bitcoin. Netbeheerder Elia gaat nu deze technologie inzetten om de verbruikspieken op zijn netwerk te beperken. Vooruitstrevend!

Blockchain is niet enkel digitaal geld

Als netbeheerder moet Elia kunnen garanderen dat het altijd stroom kan leveren. Het verbruik bij gezinnen en bedrijven gaat echter in pieken en dalen. Bijvoorbeeld een plotse koudegolf kan het verbruik de hoogte in jagen, waardoor Elia zijn reserves moet aanspreken. Gascentrales helpen Elia hier meestal uit de nood, maar door de opkomst van hernieuwbare energiebronnen wordt dit steeds moeilijker. De opbrengst van deze energiebronnen kan namelijk ook sterk schommelen. Er is niet altijd wind of zon … Elia rekent ondertussen op baterij-installaties om dit op te vangen, maar onderzoekt nu of de blockchain technologie een bijkomende oplossing kan bieden.

Om toch even heel kort aan te geven wat blockchain juist is. Het is een datasysteem waarin meerdere partijen tegelijkertijd bepaalde transacties kunnen verifiëren en opslaan. Verder is het ook een uitstekend platform om heel wat transacties automatisch te laten verlopen. Elia gaat met deze technologie alvast 3 maanden aan de slag om de processen beter in kaart te brengen en te onderzoeken of deze technologie de stabiliteit van het stroomnetwerk effectief kan verbeteren.

Zelf uitpluizen wanneer je stroom het voordeligst is?

Met wat goede wil en vooral heel veel doorzettingsvermogen kan je nu al wel uitzoeken wanneer je stroom het voordeligst is. Of je kan het overlaten aan de specialisten van Tariefchecker natuurlijk, die dagelijks in de weer zijn met het vergelijken van de tarieven van alle energieleveranciers. Doe vandaag nog een vergelijking en bespaar tot honderden euro’s per jaar.

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Onze elektriciteitsfactuur zit boordevol verborgen kosten. We betalen voor meer dan 300 euro per jaar verdoken kosten.

  • Vanaf 1 januari 2022 zou er sprake zijn van een capaciteitstarief en wordt er een einde gemaakt aan de tarieven op basis van verbruik. Wat houdt deze wijziging in en gaat het ons meer kosten?

  • De Belgische KMO betaalt gemiddeld een kwart meer dan een bedrijf in de buurlanden. Reken maar dat ze dat moeten doorrekenen in de prijzen ...

  • Tot honderden euro's besparen? In juli deden heel wat mensen het je voor door van energieleverancier te switchen.


Start jouw vergelijking en
win 1 jaar gratis elektriciteit