Stroomtekort = torenhoge energiefacturen?

Stroomtekort = torenhoge energiefacturen?

Het dreigende stroomtekort deze winter kan de oorzaak zijn voor een hoge factuur. Lees hier hoe je dat als consument kan voorkomen.

Doordat verschillende kerncentrales onbeschikbaar zijn in België, vreest men dat er komende winter een stroomtekort zal zijn in België. De overheid probeert op allerlei mogelijke manieren stroompannes te vermijden. Aan al deze maatregelen hangt echter een prijskaartje vast, maar wat kost het jou als consument?

Dalend aanbod, stijgende prijs?

De invoer van energie uit het buitenland, extra capaciteit van gascentrales of levering van energie via de zogenaamde ‘stroomboot’: al deze maatregelen brengen stijgende productiekosten met zich mee. Het lijkt haast onvermijdelijk dat de energieleveranciers dit zullen doorrekenen in de prijs naar de consument. Een analyse van de Endex, de Belgische prijsindex voor elektriciteit, heeft aangetoond dat de energieprijzen al een tijdje pieken in België. Deze prijzen zullen nog meer gaan stijgen wanneer de onzekerheid over de elektriciteitsvoorziening toeneemt. Een logische ontwikkeling dus, aangezien de wet van vraag en aanbod de prijs op de energiemarkt bepaalt. Daalt de voorraad energie, dan stijgt de prijs. Je kan hieruit dus concluderen dat de onbeschikbare kerncentrales helaas wel een impact hebben op onze energiefactuur, welke negatief is voor de consument.

Schadevergoeding in geval van abnormale prijsstijgingen

De federale regering liet eerder al weten dat ze de ontwikkeling van de energieprijzen zeer serieus neemt en nauw opvolgt. Zo heeft de regering zich al voorgenomen om de operatoren op hun verantwoordelijkheid te wijzen, en om in te grijpen mochten de prijzen te hoog oplopen. Zo heeft premier Michel stroomproducent Engie Electrabel al om een schadevergoeding gevraagd in geval van abnormale prijsstijgingen.

Stijgende energiefactuur: wat kan je zelf doen als consument?

Het is belangrijk te weten hoe een energiefactuur is opgebouwd. De prijs die je als consument voor stroom betaalt, bestaat slechts voor een derde uit energiekosten. Het overige deel gaat naar belastingen, heffingen en bijdrages voor het gebruik van het stroomnetwerk. De gevolgen van stijgende productiekosten komen in de praktijk dus toch maar in beperkte mate op je energiefactuur tot uiting.

Wie voorlopig nog over een vast contract beschikt, hoeft niet direct tot actie over te gaan. De kans is groot dat je huidige tarieven gunstiger zijn dan wat de markt nu kan bieden. Loopt je energiecontract binnenkort ten einde en ontvang je van je energieleverancier een nieuwe voorstel? Ga dan eventjes na of deze tarieven nog altijd de voordeligste zijn!

Beschik je over een variabel contract? Dan kijk je best even na of je niet beter af bent met een nieuwe tariefformule om op verdere prijsstijgingen te kunnen inspelen. Afhankelijk van je type woning en je gemiddeld energieverbruik kan een doelgerichte keuze je al snel enkele honderden euro’s per jaar besparen.

Tariefchecker: de ideale partner

Ben je toe aan vergelijken dan kan Tariefchecker je een handje helpen. Vergelijken kan je zelfs nu fiks doen besparen. Surf vandaag nog naar tariefchecker.be en vergelijk je huidige prijzen met deze van alle andere leveranciers op de markt. 

Bron: Het Laatste Nieuws

 

Categorieën

Zoeken op kernwoorden

Zoekveld

Bespaar honderden euro’s

Start jouw Vergelijking

Schrijf voor Tariefchecker

Wil je een blog post te schrijven om uw ideeën te delen op een energie-gerelateerde onderwerp om iets dat onze lezers wellicht interesseren presenteren? Stuur ons uw idee en de volgende post kan van jou zijn!

MEEST POPULAIRE ARTIKELS

  • Moet je nu kiezen voor een vast of variabel energietarief? Je komt het te weten via Tariefchecker! 

  • Wil ook jij mee de richting aangeven van de Belgische klimaatplannen? Doe dan mee aan de bevraging.

  • We betalen veel voor onze energie, maar hoe scoren we op Europees niveau? Dat blijkt al bij al nog mee te vallen

  • Twijfel je nog over een thuisbatterij? Een premie die kan oplopen tot € 3.200 trekt je misschien over de streep?